Pentru multi, fatadele din lemn termotratat se numara probabil printre cele mai naturale finisaje care se gasesc pe piata, indiferent de soiul de lemn din care sunt constituite. Fatadele din lemn au devenit recent o alegere destul de populara pentru proprietarii de case la curte, atat din mediul rural, cat si din mediul urban, gratie faptului ca sunt in mod evident rezistente la uzura si extrem de atractive. Cu toate acestea, pentru ca fatadele din lemn sa reziste pe durata deceniilor, este nevoie ca acestea sa fie bine intretinute, constituind, in final, o optiune foarte versatila si practica pentru beneficiari:
Pregatirea fatadelor pentru aplicarea lacului protector
Sa presupunem ca fatadele din lemn au fost bine curatate la inceput. Intr-un astfel de caz, intretinerea trebuie sa fie usoara si fara probleme. Va trebui sa inlaturati reziduurile (praf, panze de paianjeni etc) din cand in cand si sa o stergeti rapid cu o carpa delicata si uscata. In cele mai multe cazuri, nu veti avea nevoie nici de detergenti. Dar, daca fatadele au devenit prea murdare, puteti miza pe o solutie de curatare ideala pentru soiul de lemn din care sunt construite. Doar adaugati-o in apa de curatare si stergeti fatadele ca de obicei.
In cazul in care fatadele prezinta urme de pete in anumite portiuni, puteti face fata suprafetei colorate prin reparatii locale, care constau in slefuirea usoara a suprafetei colorate si apoi aplicarea unui finisaj cu ulei in zona respectiva. Dar, daca fatada este puternic murdarita, singura optiune eficienta este de a reconfigura intreg aspectul prin inlocuirea portiunii respective. In ceea ce priveste curatarea fatadelor de la nivelul intregului etaj, este necesar sa fiti bine informati daca doriti sa procedati de unul singur. Insa daca veti decide sa angajati profesionisti, curatarea fatadelor va fi executata in mod optim, fiind pregatite in detaliu pentru aplicarea lacului protector.
De cate straturi de lac protector au nevoie fatadele din lemn?
Se vor aplica unul sau doua straturi pentru infrumusetarea si potentarea durabilitatii suprafetelor, insa numarul acestora depinde de produsul de finisare pe baza de ulei pe care l-ati ales. Insa independent de alegerea de a va ingriji personal de intretinerea fatadelor sau apelati la ajutorul specialistilor, intotdeauna trebuie respectate instructiunile producatorului. Asigurati-va ca amestecati cu precizie uleiul inainte de a incepe lucrarea. Apoi, incercati sa aplicati sistematic de-a lungul fatadelor din lemn.
Daca suprafata este extinsa, puteti alege sa aplicati uleiul in doua sectiuni, pornind de la margini. Ar fi mai bine sa faceti acest lucru folosind o pensula, care va va permita sa ajungeti la margini si in colturi. Respectati instructiunile de uscare pentru produsul aplicat (de obicei aproximativ 15 – 20 minute) si aplicati urmatorul strat, daca este necesar. Daca uleiul s-a uscat, utilizati o carpa care nu lasa scame pentru a sterge fatadele, indepartati orice exces si asigurati-va ca fatadele sunt ferite de contactul direct pe perioada uscarii finale.
Fatadele din lemn termotratat reprezinta o optiune rentabila si viabila pentru multe persoane care locuiesc la curte. Aceasta alegere se datoreaza in parte proprietatilor benefice ale lemnului de esenta tare din care sunt construite, dar si procesului in urma caruia sunt rezultate. Fatadele din lemn sunt rezistente la intemperiile vremii si atacurilor insectelor si mucegaiului generat de excesul de umiditate, insa au nevoie si de o intretinere frecventa, pentru un plus de durabilitate.
Citeste si