Fiind originare din Birmania, tara cunoscuta in ziua de azi cu numele de Myanmar, pisicile birmaneze au fost in mod traditional asociate cu templele budiste din zona respectiva si sunt considerate a fi sacre. Pentru o astfel de pisica prietenoasa, devotata si loiala, aceasta este o reputatie bine meritata.. Chiar daca din punct de vedere al culorilor se aseamana foarte mult cu pisica siameza sau chiar si cu cea persana, aceste rase de pisici nu trebuie confundate.
Toate pisicile birmaneze se nasc albe si culoarea pe care o au la maturitate va aparea incet in timp. In general, dupa o saptamana sau doua, incep sa apara pe pisica birmaneza niste pete in, in jurul nasului, urechi si pe coada. Petele de culoare apar treptat in aceste zone si pana la varsta de doi ani va aparea coloritul final al blanii pisicii mature. Culorile cele mai frecvente sunt bej si auriu, desi maro, ciocolatiu, bej si chiar albastru sunt, de asemenea, intalnite.
Ochii birmanezelor sunt un ca un safir albastru distinctiv pe toata durata vietii lor si urechile sunt mai mici decat este marimea normala a altor pisici. Birmanezele au parul lung si indesat, fiind in acelasi timp matasos si isi pastreaza luciul pe toata durata vietii. Cu toate acestea, trebuie sa fii constient ca pisicile birmaneze trebuie periate cel putin cam de doua ori pe saptamana.
Pisicilor birmaneze nu le place foarte mult sa se catere si vor ramane, in general, pe sau cat mai aproape de sol. Ele sunt foarte blande si se pot adapta foarte usor in casele cu mai multe animale sau in casele cu copii. Pisicile de vanzare comunica printr-un miorlait usor in jocul lor. Spre deosebire de multe alte rase de pisici, birmanezele nu sunt foarte agresive si nu cer foarte multa atentie si te inteleg atunci cand esti ocupat cu altceva. Totodata, sunt pisici foarte sociabile si prefera sa aiba intotdeauna pe cineva in jurul lor si nu le place sa fie lasate singure mai mult timp.
Una dintre cele mai importante si des intalnite problemele de sanatate intalnite la pisicile birmaneze este obezitatea, cauzata de supraalimentare. Trebuie sa ai grija la hrana pe care i-o dai animalului de companie si, in caz ca vezi ca se ingrasa, sa incerci sa ii faci o anumita dieta. Te poti consulta cu medicul veterinar in acest sens si iti va oferi cele mai bune solutii pe care le poti aplica, astfel incat pisica ta sa fie sanatoasa cat mai mult timp.
Citeste si