Pierderea partiala sau totala a dintilor nu mai este acum o problema care sa poata fi rezolvata doar prin proteze mobile. De ani buni, atat in Romania cat si in restul lumii, implantul dentar a devenit o solutie accesibila de inlocuire a dintilor pierduti. Tot mai multe clinici medicale de la noi dispun de personal calificat si aparatura pentru a face astfel de operatii.
In urma cu cativa ani, atunci cand implantul dentar era privit de multi stomatologi cu scepticism, in Romania erau doar cateva centre de implantologie dentara care puteau face operatii de implant dentar. Intre timp, s-au facut progrese importante. Materialele folosite pentru confectionarea implantului dentar au fost schimbate (aliajul de titan este inlocuit treptat cu zirconiu), forma implantului a fost si ea imbunatatita iar tehnicile de inserare au devenit mai sigure pentru pacient.
Chiar si asa, inca sunt probleme. Medicii stomatologi garanteaza pentru rezistenta si calitatea implantului in sine dar nu pot garanta pentru durata de viata a implantului, lipsa complicatiilor in anii care urmeaza. Asta deoarece se pune foarte putin accent pe tratamentul de osteointegrare, tratament care este vital in cazul implantului dentar.
Osteointegrarea unui implant dentar era lasata la voia intamplarii (si inca este in cele mai multe clinici). Implantul era inserat, se astepta intre 2 si 6 luni pentru a se integra, daca se integra, iar apoi se trecea mai departe, la punerea unei coroane dentare. Mai nou, contopirea tehnicilor moderne, digitale, cu experienta de zeci de ani in implantologie si chirurgie dentara a unei echipe de medici stomatologi din Romania a dus la crearea unui tratament de osteointegrare care se face cu ajutorul undelor electromagnetice.
Raspunsul corpului uman la stimuli electomagnetici si electrici este cunoscut de foarte mult timp. Ceea ce s-a descoperit a fost ca anumiti curenti electromagnetici, aplicati in zone cu probleme, declanseaza un raspuns de auto-regenerare in acele zone. Practic, acesti curenti electromagnetici “semnaleaza” necesitatea unui numar mai mare de celule regeneratoare in zona in care sunt aplicati.
Efectul de regenerare este sesizabil in toate zonele corpului, acolo unde curentii sunt aplicati, dar efectul de regenerare nu este foarte rapid. Astfel, acesti curenti nu ajuta foarte mult in cazul plagilor deschide, cu sangerari abundente. In cazul tratamentului pentru tesuturi dentare afectate, tratamentul functioneaza foarte bine. Regenerarea tesuturilor peri-dentare (din jurul dintilor) dureaza intre 2 saptamani si o luna atat in cazul oseointegrarii implanturilor dentare cat si in cazul afectiunilor parodontale (parodontoza, gingivita, retractie gingivala).
Cu un astfel de tratament regenerative implantul dentar este mai bine integrat in tesutul osos, care devine mai rezistent in urma sesiunilor de tratament cu electromagnetism. Durata de viata a implantului va fi marita iar riscul de aparitie a complicatiilor, cum ar fi periimplantita (inflamarea tesuturilor peri-implantare), va fi minim.
Acest nou tratament, numit Electronic Doctor, este folosit cu succes si pentru vindecarea infectiilor din jurul implantelor dentare. Multi pacienti vin la clinica stomatologica cu periimplantita, boala care duce la aparitia mobilitatii implantelor si, in ultima faza, la pierderea implantului dentar. Dupa doar cateva sesiuni de stimulare a regenerarii cu electromagnetism, tesuturile din jurul implantului incep sa se vindece iar riscul de pierdere a implantului dispare.
Citeste si