Comportamentul straniu al copiilor

Desi sunt lucruri normale care tin de dezvoltarea copilului cat si de interactiunea acestuia cu mediul inconjurator, anumite gesturi pe care copiii le fac (in primul an de viata) pot fi catalogate ca ciudate.

Tusitul…din senin

Unul dintre acestea se refera la tusitul din senin. O atitudine pe care un parinte ar fi tentat sa o afiseze ar fi aceea de suparare fata de gestul copilului, bazandu-se pe ideea falsa conform careia daca “ar intra in jocul” sau ar insemna ca il rasfata.

Ar fi o greseala deoarece prin aceasta copilul nu face decat sa se foloseasca de una dintre modalitatile descoperite pentru a ne atrage atentia.

Atunci, cum sa-i raspundem ?

Facandu-i jocul : zambindu-i sau prefacandu-ne ca tusim.

Sughitul persistent

O alta ipostaza catalogata ca ciudata se refera la sughitul persistent. De ce este sughitul copilului persistent ?

Datorita faptului ca inca invata sa-si sincronizeze respiratia cu deglutitia. Desi ar putea fi un lucru deranjant (pentru adult), trebuie sa privim lucrurile si prin ochii copilului. Cu siguranta nici lui nu-i face placere sa sughite atat.

Ce putem face ?

Ii putem da un pic de ceai sau apa. Exista multe teorii cu privire la sughit (“aparitia” acestuia) insa deocamdata nimeni nu a putut afirma cu ceritudine de unde vine. Una dintre aceste teorii se refera la legatura dintre sughit (cel persistent) si mediul inconjurator. Astfel, sughitul apare daca mediul ambiant al copilului este ostil (zgomote, galagie, tipete, volum al televizorului ridicat etc.).

Cum este si firesc,in acest caz se recomanda sa luam bebelusul din acest mediu si sa-l ducem intro camera unde este liniste, vorbindu-i calm. Intr-un timp relativ scurt sughitul ar trebui sa inceteze.

Tremuratul

Inca un gest al copilului catalogat ca ciudat se refera la tremurat. Acum sta linistit pentru ca sa-l vedem cateva clipe mai tarziu tremurand tot. Acest “aspect” face parte din dezvoltarea sistemului nervos.

Procesul de maturizare (d.p.d.v. neurologic) al bebelusului fiind in deplina derulare acesta nu isi poate (inca) stapani foarte bine miscarile. De aceea nu trebuie sa intram in panica. Primul lucru la care ar trebui sa ne gandim intr-o astfel de situatie se refera la senzatia de frig pe care s-ar putea sa o aiba.

Pentru ca sistemul de reglare a temperaturii nu functioneaza inca pe deplin dar si fiindca nu se poate inveli sau imbraca, (de unul singur) tremura. Astfel muschii se contracta si se relaxeaza rapid, generand caldura.

Ce putem face ?

O logica de bun simt ne indeamna sa-l acoperim cu o hainuta sau cu o patura.

Daca tremuratul dureaza prea mult fiind insotit si de planset atunci este evident faptul ca trebuie sa ne adresam unui medic pediatru.

Adaugat in: Social

Comentariile sunt inchise.