Colapsul sistemului de sanatate

Despre situatia dezastruoasa in care se afla sistemul romanesc de sanatate toata lumea vorbeste insa nimeni (dintre cei care se afla la „butoanele” acestui sistem) nu face mai nimic. Recent, reprezentantii Colegiului Medicilor au precizat pentru un cotidian central ca 50% dintre medici vor pleca din Romania in urmatorii 5 ani.

Plecarile din sistemul de sanatate romanesc nu sunt o noutate. Dupa 1989, odata cu deschiderea granitelor, datorita situatiei din ce in ce mai dificile din punct de vedere economic, specialisti din domeniul sanatatii (doctori,farmacisti etc.) au inceput sa migreze spre tari care le pot oferi un nivel de trai civilizat. Insa lucrurile au inceput sa ia o turnura dramatica incepand cu anul 2008.

Inca de prin luna septembrie a acestui an Organizatia Mondiala a Sanatatii lansa un semnal de alarma cu privire la faptul ca migraţia medicilor din România depăseste media pe ţară de 2 la sută, (considerată de OMS cod roşu, adică motiv de criză), care poate face ca un sistem de sanitar să clacheze, pe termen scurt sau mai lung.

Un specialist in domeniul sanatatii (de ex. medic) are de studiat 6 ani. Dupa care urmeaza rezidentiatul : de la 3,5 ani pana la 7 ani (neurochirurgie). La sfarsitul rezidentiatului se da examenul de specialitate. In urma acestuia, medicul devine specialist (specialitatea este recunoscuta in toata Uniunea Europeana), primeste dreptul de libera practica, se inscrie in Colegiul Medicilor si primeste codul de parafa cu care poate elibera retete si alte acte.

In Romania, dupa alti 5 ani se poate da examenul de primariat. (a fi medic primar reprezinta cea mai inalta distinctie pe care o poti avea ca medic). Unde mai pui ca, in medicina ca si in farmacie de altfel, studiul nu se termina niciodata. Esti obligat sa faci cea ce se numeste Educatie Medicala Continua (EMC) ca medic (Educatie Farmaceutica Continua – ca farmacist), adica sa mergi la prezentari, conferinte si congrese, de unde vei primi diplome cu puncte EMC/EFC. O data la 5 ani, aceste puncte ti se vor aduna, si doar de la un anumit punctaj vei putea profesa in continuare (farmacistii trebuie sa cumuleze minim 40 de credite/an).

Buun. Ce il asteapta pe medic dupa toate astea ?

Pai, o slujba care se desfasoara in conditii mizere (luam cazul in care lucreaza la stat), prost platita si…din ce in ce mai hulita (din ce in ce mai des si tot mai usor i se atribuie medicului „titlul”de „spagar”).

Alternativa ?

Târgul Internaţional de Cariere Medicale (organizat bianual, în martie/aprilie şi septembrie/octombrie în cele mai mari oraşe din Europa Centrală şi de Est, printre care si Bucuresti).

Salarii intre 2000 si 12000 de euro in spitale din 11 ţări europene, dar şi din Australia, Noua Zeelandă, precum şi din Orientul Mijlociu şi Îndepărtat.

Personal nu pot sa condamn pe nimeni pentru faptul ca paraseste tara (nu poti sa-i ceri unui medic sa fie…patriot pe un salariu mizerabil cu care nu se poate intretine pe sine daramite familia). Este optiunea fiecaruia sa aleaga ceea ce crede ca este mai bine pentru propria persoana, cariera, familie, samd.

Pe de alta parte (fara a nega faptul ca, la fel ca in toate domeniile de activitate, padure fara uscaturi nu exista), ma intreb cui foloseste faptul ca noi, ca stat, pregatim specialisti pentru ca mai apoi sa-i „alungam” sistematic si parca dupa un plan bine pus la punct ? Ce castigam ca popor din faptul ca, (in urma investirii unor sume considerabile de catre stat) medicii/farmacistii/profesorii (in general intelectualii) dar si mana de lucru calificata, ne pleaca aiurea pe unde vede cu ochii ?!

Desigur ca problemele sistemului de sanatate romanesc sunt vechi, multiple si bineinteles ca nu poate fi aratat cu degetul in directia unei persoane anume. Dimensiunea raspunderii este data si de functia, perioada,prestatia fiecarui ministru care s-a perindat de-a lungul vremii pe la Ministerul Sanatatii.

Este tardiv si inutil sa stam sa ne intrebam cine a gresit mai mult sau de unde a plecat totul. Ceea ce este si mai grav in opinia mea este faptul ca nu ne trezim nici in ceasul al doisprezecelea. S-ar putea ca, in urma aplicarii diferitelor experimente pe populatia acestei tari (experimente care poarta denumirea hilara si tragi-comica de „reforma”) „cercetatorii” in cauza sa constate (intr-un viitor nu prea indepartat) ca nu mai au masa necesara de cobai. Dar poate ca asta se si urmareste…

Adaugat in: Diverse, Sanatate

Comentariile sunt inchise.