Cheia dintre comunicarea intre parinte si copil

Multi parinti folosesc sub imperiul emotiilor anumite cuvinte/fraze pe care mai tarziu le regreta. Desi coplesiti de problemele de zi cu zi ale societatii contemporane ne este din ce in ce mai greu sa ne tinem sub control emotiile, trebuie sa constientizam faptul ca, ceea ce ii spunem copilului in calitate de parinte si in general, modul in care ne comportam in relatia cu acesta il afecteaza in mod direct.

De aceea nu este recomandat sa-l obligam sa faca lucruri care nu ii fac placere, doar pentru ca noi consideram ca avem dreptate. Desi copiii sunt adesea timizi (cel putin la varste fragede), aceasta nu e o regula generala, uneori timiditatea la copii putand fi confundata cu un refuz.
Calmul interior = calm exterior

„Incearca sa te calmezi !”

Cand copilul intra in hiperventilatie(stare de agitatie,cu respiratii dese) sau nu sta linistit la medic, aceste cuvinte pot fi de folos. Dar pentru emotiile obisnuite, chiar si pentru cele exprimate in mod dramatic, “calmeaza-te” ar putea insemna “Nu conteaza ce simti.”

O posibila solutie ar consta in incercarea de a ne stapani frustrarea legata de aerele teatrale ale copilului si de a-i spune, simplu : “Esti suparat/trist/frustrat, hai sa rezolvam problema.”

Nu trebuie sa facem copilul sa creada ca a-si exprima emotiile este un lucru rau, fiindca alternativa un copil care isi exprima putin sau deloc sentimentele- nu este mai usor de suportat.

„Nu ma face sa ma intorc din drum”

Nu exista nimic mai rau decat o calatorie cu masina in compania unui copil neastamparat (sau a doi, trei). Dar aceasta amenintare invechita este doar atat, o amenintare si nimic mai mult.

Daca ajungem in faza asta am pierdut deja controlul, chiar daca ne aflam pe scaunul soferului.

Adaugat in: Social, Timp liber

Comentariile sunt inchise.