Celule stem pentru viitor

Cercetatorii in medicina fac eforturi continue pentru a gasi solutii terapeutice pentru tratarea bolilor existente precum si a pune aceste solutii la dispozitia oricarui suferind. Informatii cu privire la rezultate obtinute prin utilizarea transplantului de celule stem in tratarea diferitelor boli apar din ce in ce mai des atat in publicatiile de specialitate cat si in mass-media.

Importanta lor rezida tocmai in aceasta posibilitate de a se dezvolta in orice tip de celula din organismul uman. Cercetatorii cauta in mod continuu tehnologii si modalitati de a „creste” celule stem si implicit de a dezvolta tesuturi umane cu importanta in tratamentul unor boli cu punct de plecare celular (ne crestem organele in laborator si apoi le transplantam) si apoi de a transplanta aceste fragmente tisulare diferitilor pacienti.

Parintii din cateva tari au avut posibilitatea inca de la sfarsitul anilor ’80 sa “depoziteze” sange colectat din cordonul ombilical al copilului colectat imediat dupa momentul nasterii acestuia, insa acum aceste celule stem “hematopoetice” (care produc sangele) se bucura de o atentie sporita din partea presei, si asta probabil se datoreaza si campanilor de marketing ale firmelor ce se ocupa de recoltarea si depozitarea de sange ombilical sau chiar celule stem separate in laborator din sangele ombilical.

Celulele stem sunt celule „blank” ce au capacitatea de a se transforma in orice tip de celula este nevoie. Recoltate la nastere a acestor celule stem a luat o amploare deosebita, o data cu aparitia posibilitatii ca acestea sa fie depozitate in banci de celule stem specializate si a putea fi folosite atunci cand donatorul va suferi o boala mai grava. Celebrele deja “celule stem” si-au demonstrat deja potentialul de a vindeca multe boli se afla in centrul discutiilor in ceea ce priveste sanatatea copiilor si a adultilor.

Conform unor date statistice de care sa vorbit in cadrul unei declaratii din anul 1999, s-a estimat ca probabilitatea ca un copil sa foloseasca vreodata sangele recoltat la nastere sunt de doar 1 la 200.000, mult prea mici pentru a justifica costul depozitarii, conform unor sceptici. Poate datorita faptului ca aplicatile utilizarii acestui tip de celule in tratarea diferite afectiuni au crescut e posibil ca aceste cifre sa se fi modificat. Se estimeaza ca sansele ca o persoana sa aiba nevoie de un transplant cu celule stem recoltate la nastere este de 1 la 400.  Si totusi intrebarea cat costa o viata, cat costa sanatatea unui om, ar putea sa ne spuna ca totusi nici un cost nu este prea mare.

Adaugat in: Stiri

Comentariile sunt inchise.