Cele cinci criterii vitale pentru selectionarea bateriilor auto

In momentul in care vine vorba despre schimbarile esentiale din cadrul autovehiculului propriu soferii incep sa isi faca o sumedenie de griji referitoare la costuri sau alternative existente pe piata, cel mai important aspect care poate fi relationat cu o astfel de achizitie fiind raportul echilibrat dintre calitate si pret. Investitia intr-o baterie pentru masina intruchipeaza, cel putin la prima vedere, una dintre cele mai complicate alegeri care ne potenteaza viata de sofer, atat prin prisma importantei pe care o expune aceasta componenta in ansamblul masinii, cat si din considerente financiare.

Bineinteles, o solutie facila care ne-ar aduce mai aproape de rezolvarea imediata a acestei cerinte ar fi sa mergem la cea mai apropiata reprezentanta si sa cautam o baterie asemanatoare cu aceea pe care am folosit-o pana in momentul deteriorarii sale. Un lucru de stiut este reprezentat de faptul ca defectiunile la nivelul bateriei sunt cel mai adesea iremediabile. Acestea nu survin intotdeauna atunci cand suntem pregatiti financiar pentru o noua investitie, motiv pentru care sunt destul de neplacute pentru un sofer autentic, care va trebui sa experimenteze mersul pe jos vreme de cateva zile, o activitate care poate fi cu adevarat o sursa de disconfort in cadrul sezonului rece.

In continuare vom oferi atentie celor mai importante criterii pe baza carora se aleg acele baterii auto calitative, care isi vor amortiza pe parcurs investitia initiala. Asadar, incepem cu un detaliu ceva mai tehnic, acesta fiind denumit emblematic „amperaj”. Aici lucrurile sunt destul de simple deoarece amperajul este recomandat de fiecare producator in parte. Din aceasta cauza, nu este propice nici sa investiti intr-un amperaj mai mare decat cel pentru care a fost conceputa bateria dumneavoastra, dar nici in unul inferior, deoarece riscati sa nu puteti porni bateria pentru prin prisma solicitarii de curent neindeplinite. In consecinta, chiar daca ati putea considera ca aduceti un „upgrade” masinii dumneavoastra achizitionand o baterie cu un amperaj mult peste cerintele sale, lucrurile sunt total opuse.

Ajungem sa discutam despre cel de-al doilea aspect si anume dimensiunea bateriei. Reperele dimensionale ale noii achizitii sunt dictate de spatiul existent sub capota fiecarui autoturism in parte, majoritatea infatisand mari lacune din aceasta perspectiva spatiala. Asadar, nu puteti sa va cumparati o baterie spradimensionata daca sub capota masinii componentele sunt prea ingramadite pentru ca buna functionare este determinata si de existenta unor mici distante intre elementele motorului. Un alt aspect care influenteaza direct proportional calitatea unei baterii este determinat de varsta acesteia. Alegeti sa investiti in acele componente ceva mai noi, care nu au stat pentru foarte mult timp pe vitrinele unui magazin auto. Tehnologia expusa de aceste modele este de actualitate, iar conditia functionala nu va avea cusur.

Doua la numar sunt aspectele pe care trebuie sa le mai verificati inca o data inainte de a investi o suma importanta in bateria auto. Exista un detaliu mai putin cunoscut si promovat de specialistii auto, cunoscut sub denumirea de „capacitate rezervata”. Ei bine, daca ajungeti in ipostaza nefasta de a asista la colapsul alternatorului atunci valoarea capacitatii rezervate este cea care va sustine ragazul de functionare pana la oprirea completa a motorului. Un ultim criteriu este, fara doar si poate, reprezentat de marca bateriei auto. Autoturismul intruchipeaza un bun menit sa ne ajute sa circulam in conditii optime, motiv pentru care ar trebui sa investim in componente calitative. In acest caz, investitia intr-o marca sonora nu este nici pe departe un act de snobism, ci o masura de siguranta in plus.

 

 

Adaugat in: Auto & Moto

Comentariile sunt inchise.