Ce parere aveti despre relatia cetatean – stat?

O stire recenta se refera la faptul ca problemele din cele 21 de spitale ale municipalităţii vor putea fi sesizate la o linie TelVerde.

A fost nevoie sa se intample inca o tragedie pentru a face ceva in acest sens. De ani buni vedem cum mass-media relateaza despre grozavii care se petrec la noi (grozavii care escaladeaza pe masura ce timpul trece). Despre lucruri care sunt facute doar „ca sa fie facute”, despre „merge si asa”, despre iresponsabilitate, neseriozitate, inconstienta, nepasare, lucruri care pluteau in aerul care ajunsese la 200 de grade Celsius la Maternitatea Giulesti. Intotdeauna suntem cu un pas in urma nenorocirii. Nu suntem capabili sa prevenim.

Ceea ce este si mai inspaimantator este faptul ca, aceste aspecte le regasim in fiecare zi, in orice moment in relatia stat-cetatean. Modul in care statul isi „trateaza” cetatenii de fiecare data cand intra in contact cu acestia, spune multe despre stadiul in care se afla o societate la un moment dat.

Din discutiile pe care le-am avut cu o persoana care locuieste in Germania (de multi ani), am realizat faptul ca, cetatenii acestui stat (marea lor majoritate) nici macar nu concep, de exemplu, sa nu-si plateasca taxele. Pe de alta parte, acelasi stat, in momentul in care cetateanul german apeleaza la serviciile sale, il trateaza cu respect pe toate planurile. Toata lumea isi plateste taxele, sistemul primeste finantarea necesara,pacientul este tratat corespunzator, toata lumea este fericita.

Pana la urma despre ce vorbim? Despre respect reciproc intre cele doua parti (stat si cetatean) dar si despre responsabilitate. Nu voi intra intr-o discutie despre cum au ajuns germanii sa respecte atat de mult munca si statul (probabil ca, acest lucru s-a impus de-a lungul istoriei si prin masuri de „coercitie”)insa este cert faptul ca cele doua parti despre care vorbeam se afla intr-o relatie de colaborare (spre deosebire de ce se intampla la noi in aceasta perioada). Si inca un lucru : la ei nu prea se fura.

Deci exista si diferenta de mentalitate, mentalitate care se formeaza in timp. Nu poti peste noapte sa responsabilizezi o asistenta (care trebuia sa aiba grija de niste bebelusi), nu poti peste noapte sa-i schimbi gandirea electricianului si sa-i spui ca, daca nu izoleaza bine un fir (si face improvizatie) s-ar putea produce o tragedie. Dar iti poti stabili prioritatile si in functie de acestea poti aloca resursele necesare.

Este nevoie de educatie si de responsabilizare. Este nevoie de investitii. Este nevoie de institutii ale statului care sa functioneze in mode real. Iar toate acestea necesita timp (lucru de care noi nu prea mai dispunem).

Ca o concluzie : trebuie sa se gaseasca vinovatii in acest caz insa trebuie vindecat si sistemul, altfel vom vorbi in continuu doar despre vinovati si nu vom vedea padurea

Adaugat in: Diverse

Comentariile sunt inchise.