Nu-mi amintesc sa fi tratat vreun subiect legat de gazduirea web pe acest blog insa, cum toate lucrurile au un inceput, voi miza pe pachetele de hosting dedicate exclusiv blogurilor. Insusi acest site este un blog personal si tind sa cred ca fenomenul va lua amploare in anii urmatori, atat pasiunea pentru scris cat si dorinta de a iesi in evidenta stand la baza aparitiei a tot mai multe bloguri gazduite pe un domeniu propriu.
Refuz din start sa conduc discutia catre blogurile gazduite gratuite, tind sa cred ca nu sunt o semnatura pentru un scriitor online si chiar ii sfatuiesc pe toti cei care au initiativa de a-si lansa o minicariera de blogger sa se orienteze catre ceva mai profi: domeniu + gazduire proprii.
Luam la puricat firmele de gazduire web romanesti pentru ca publicul tinta este cel din Romania iar serverele gazduite aici vor fi accesate cu o mai mare usurinta. Indiferent de firma asupra careia va veti orienta, oricum sunt multe a caror servicii sunt de calitate, tineti cont de cateva criterii de baza. Chiar daca nu am lucrat intr-o firma care ofera servicii de gazduire web, am o experienta destul de mare in ceea ce priveste mediul online si am beneficiat de cateva zeci de servicii de acest gen, drept pentru care parerea mea s-ar putea sa conteze.
Elementele cheie ale unui pachet de gazduire
Spatiul pe disc
Un blog nu ar trebui sa consume foarte multe resurse, tocmai din acest motiv spatiul pe disc nu ar trebui sa fie in cantitati industriale. Platforma si pluginurile aferente vor ocupa un maxim de 30 MB, restul spatiului urmand a fi destinat uploadului de fisiere si bazei de date. De asemenea, tineti cont ca aveti nevoie de back-up-uri periodice in vederea sigurantei, drept pentru care va recomand, cel putin pentru inceput, un pachet de hosting cu spatiu de 1-2 GB. Mult mai important este ca providerul sa va ofere un mediu de stocare de tip SSD, aceasta tehnologie fiind mult mai avansata si mai rapida.
Trafic lunar inclus
Este o adevarata necunoscuta prin prisma faptului ca alegerea traficului lunar inclus depinde foarte mult de numarul de vizitatori pe care blogul vostru il are. De regula, daca ne raportam la un blog a carei vechime nu este foarte mare deci, implicit, nici numarul vizitatorilor zilnici nu este unul foarte ridicat, ar trebui sa alegeti un cont shared care nu impune o limita. Orientati-va catre un provider a carui oferta dispune de trafic nelimitat si, daca va fi cazul pe viitor, puteti sa treceti de la un cont shared la un server dedicat. Mi-e greu sa cred ca se va intampla asta, cel mai vizitat blog din Romania inca ruleaza pe un cont de gazduire shared si o face foarte bine.
Uptime minim de 99.9%
Eu pun mare pret pe uptime-ul serverului pe care sunt gazduit pentru ca desele momente in care pachetul de gazduire nu ruleaza la parametri normali vor avea repercusiuni atat asupra traficului cat si din punct de vedere SEO. Stiu, toate firmele din Romania garanteaza un uptime minim de 99.9% insa realitatea este oarecum diferita. Alegeti firma a carui feedback venit din partea clientilor este unul cat se poate de bun, pontul meu fiind Hostmama, colaboratori ale caror servicii s-au dovedit optime pret de mai bine de trei ani.
Pret
Sa nu ne hazardam afirmand ca pretul nu are importanta, sunt mai mult decat convins ca el reprezinta un criteriu extrem de important pentru bloggerii care se afla la inceput si cauta un serviciu de gazduire cat mai accesibil. Din punctul meu de vedere, pana o sa ajungeti sa stiti care este cel mai bun raport calitate/pret de pe piata, veti intampina numeroase dificultati si veti schimba cel putin cinci provideri. In concordanta cu celelalte criterii enuntate anterior, mizati pe un mix in ceea ce priveste performantele efective si pretul si veti ajunge la o concluzie care se poate dovedi castigatoare.
Citeste si