Ce fel de încălzire ai în casă?

La nivel european, centralele termice care folosesc calorifere sau sisteme de încălzire în pardoseală pentru a distribui căldura sunt cele mai comune tipuri de aparate de încălzire. În principiu, sunt 3 moduri de categorisire a tipului de încălzire dintr-o locuință:

  • după tipul de sistem utilizat: încălzire cu apă caldă, cu aer cald, electrică, etc.;
  • după tipul de combustibil utilizat: sistem de încălzire electric, cu gaz, etc.;
  • după modul de distribuție a căldurii de la centrala termică: calorifere, încălzire în pardoseală, convectoare, pompe de căldura, etc.;

Încălzirea cu apă caldă

Multe dintre sistemele moderne de încălzire utilizează gaz sau ulei, însă sunt și unele electrice care folosesc apa caldă care circulă prin calorifere și încălzesc locuința. În cadrul acestui sistem de încălzire, apa pornește de la un generator principal, numit și boiler sau centrala termică cu apă.

Încălzirea electrică

Încălzirea electrică poate fi de mai multe feluri. Pot exista calorifere electrice care circulă căldura prin elemenții săi sub formă de aer cald, dar și calorifere cu ulei, mult mai eficiente din cauza faptului că uleiul își păstrează temperatura pentru mai mult timp, chiar și după ce este deconectat de la sursa de curent. Ar mai fi și celelalte aparate electrice, cum ar fi aerotermele, șemineele electrice, etc.

Încălzirea în pardoseală

Încălzirea în pardoseală poate fi de două tipuri: fie circulă aer cald prin circuitul poziționat sub pardoseala din locuință, fie se folosește încălzirea cu apă. De regulă, sistemele de încălzire în pardoseală au un termostat aferent fiecărei zone a locuinței, dar acest aspect depinde foarte mult de sursa de încălzire. În cazul în care conductele sistemului de încălzire în pardoseală sunt conectate la centrala termică, temperatura transmisă va fi constantă în fiecare încăpere și nu poate fi reglată individual.

Adaugat in: Casa

Comentariile sunt inchise.