Ce este „platfusul” si cum se manifesta?

Platfusul (Pes planovalgus, Pes planus), piciorul plat sau arcada cazuta este o afectiune care poate aparea deopotriva la adulti si la copii. Este o deficienta care se manifesta prin aplatizarea arcadei piciorului, astfel incat intreaga suprafata a talpii atinge, partial sau in intregime pamantul.  Este mult mai comuna la copii mici deoarece la acestia nivelul de grasime din zona talpilor este mult mai mare, si mai mult decat, arcada piciorului nu inca este dezvoltata. Simptomatologia este una destul de comuna si de diversificata. Exista cazuri in care aceasta afectiune este asimptomatica sau atunci cand se manifesta, pot aparea o serie de inconveniente precum: rigiditate, senzatia de greutate a picioarelor, dureri sau inflamatii la nivelul gleznelor, arcadei piciorului, genunchiului, soldului sau chiar la nivelul spatelui.

In mod evident, pot exista cazuri in care platfusul este congenital, ereditar sau dobandit. Atunci cand este dobandit, pe langa procedurile obisnuite (observatia directa, radiografiile, MRI etc.) trebuie intai de toate realizata o anamneza extrem de detaliata si meticuloasa avand in vedere multitudinea cauzelor care pot declansa astfel de afectiuni. Piciorul plat poate fi rezultatul unor traumatisme, malformatii osoase la nivelul labei piciorului, artrita reumatoida, suprasolicitari, diferite afectiuni medicale precum obezitate, diabet, probleme neurologice si a multor alte afectiuni.

Test picior plat

Atunci cand suspectati un posibil caz de picior plat puteti efectua un test extrem de simplu compus din trei pasi la indemana oricui. Insa, inainte de a efectua acest test, trebuie sa va cunoasteti forma piciorului si sa aveti un scurt istoric al unor posibile modificari aparute la nivelul talpii.

Pasul 1. Udati piciorul

Pasul 2: Pasiti cu piciorul pe o suprafata plana astfel incat sa se imprime amprenta piciorului dumeavoastra

Pasul 3: Indepartati piciorul si daca obsevati o amprenta plina, inseamna ca trebuie sa cereti sfatul doctorului de specialitate

Tratamentul piciorului plat este destul de diversificat, incepand cu masurile igenico-dietetice (miscare, exercitii de intindere, scaderea in greutate, inotul, purtatul unor tipuri de incaltaminte cu talpa potrivita, mersul descult etc. ), tratament medicamentos, diverse terapii (kinetoterapie etc.), mergand pana la ortoze si interventii chirurgicale. De asemenea, este foarte important de mentionat faptul ca aceasta afectiune poate aparea si la ambele picioare in acelasi timp.

Competentele medicale se completeaza prin dotarea clinicilor de profil cu aparatura si tehnologie de ultima ora prin intermediul carora se pot trata nechirurgical diferite afectiuni.

Adaugat in: Sanatate

Comentariile sunt inchise.