Ce este ascultarea atenta

Cand a fost ultima data cand te-ai prins intr-o conversatie gandindu-te mai mult la modul in care ai raspuns decat la ce spunea cealalta persoana? Oamenii trebuie sa depuna eforturi constiente pentru a asculta pentru a intelege perspectiva celuilalt – nu doar pentru a incerca sa castige un argument sau sa aiba un punct de vedere.

Jumatate din comunicare asculta. Dar pentru a absorbi ceea ce altcineva spune, trebuie sa fii pe deplin prezent. Cand sunteti pe deplin constienti de momentul prezent, puteti afla ce spune cealalta persoana. De asemenea, sunteti mai constienti de limbajul lor corporal si mai probabil sa luati in considerare ceea ce ati ales din conversatiile anterioare. Puteti vedea imaginea cea mai mare a ceea ce spun – impreuna cu ceea ce nu exprima in cuvinte.

Daca mindfulness se refera la acordarea atenta a momentului prezent, ascultarea constienta este despre a acorda atentie in mod intentionat la ceea ce cineva iti spune (verbal si altfel).

Poate iti amintesti momentele in care practicai ascultare atenta – numita si ascultare activa. Probabil a facut toata diferenta in cat de bine ai reusit sa empatizezi cu cealalta persoana.

Cum v-ar schimba relatiile daca ati face sa ascultati cu atentie un lucru regulat?

Adaugat in: Personal

Comentariile sunt inchise.