Cateodata simt nevoia sa invat limba franceza

Invata franceza cu ajutorul dictionarului francez roman si roman francezSaptamana trecuta, stand cu cativa prieteni la un pahar de vorba, am discutat, fara sa planuim asta vreodata, si despre locurile noastre munca, planurile de viitor din punct de vedere profesional si diverse alte lucruri privind aceste aspecte. In clipa de fata sunt linistit din punct de vedere profesional si material, locul de munca actual imi place si as fi chiar ipocrit sa zic ca duc lipsa de bani, din contra, situatia este chiar buna.

Cu toate astea, un prieten a primit pentru a doua oara o oferta de lucru foarte tentanta de la o firma IT din Franta, cu sedii in toate orasele mari de acolo, Marsilia, Lyon, Paris si multe altele. Job-ul descris de el mi s-a parut pur si simplu perfect, din multe puncte de vedere, de la conditiile de lucru, salariu dar si posibilitatea de a schimba putin aerul si de a traii intr-o tara civilizata, cu un nivel de trai mult mai bun decat cel din Romania si multe altele; cum spuneam, cu conditii absolut perfecte! Din nefericire, job-ul atat de tentant a fost refuzat dintr-un motiv de-a dreptul banal: limba franceza. Era de la sine inteles ca in afara unor aptitudini profesionale si a unor cunostinte tehnice foarte bune, se cerea si un nivel avansat la nivel de vorbire/citire/intelegere a limbii franceze, detaliu pe care tovarasu’ nu a reusit sa-l puncteze.

Personal, intreaga situatie m-a pus pe ganduri. S-o luam logic: ne plafonam de cele mai multe ori si ne multumim cu un loc de munca in Romania, asta desi nu suntem de acord cu cele intamplate pe meleagurile nostre, ne multumim ca avem un loc de munca, invatam putina engleza pentru ca ne este utila, mai ales in acest domeniu, si cam atat. De cate ori s-a gandit cineva sa incerce mai mult, sa invete alte cateva limbi straine desii nu li se cer pe moment aceste cunostinte?! Va zic eu, foarte rar. Nu ca ar fi vorba doar de franceza, insa eu chiar as vrea sa evoluez putin si sa nu ma limitez doar la cunostintele foarte bune de engleza, vreau sa depasesc putin aceasta bariera a cunostintelor si sa incerc ceva nou. In viitorul apropiat chiar ma tenteaza sa invat limba franceza, ba chiar am inca din vremea liceului un dictionar francez roman pe care l-as putea folosii. In plus, achizitionarea  si a unui alt dictionar roman francez pare inevitabila, insa investitia cu siguranta nu va fi una foarte mare. As mai putea folosii cursurile online, cateva carti de conversatie rapida si multa vointa, fara de care nu cred ca as reusii sa fac asta.

Targetul meu?! Sper ca in maxim un an de zile sa pot scrie un articol in franceza sau, de ce nu, in alta limba de circulatie internationala, pe care sa-l public pe acest blog. De exemplu, as putea face asta odata cu aniversarea primului an de online pentru laurentiuiancu.ro, ar fi o zi prin care as sarbatorii doua lucruri cel putin la fel de importante in viata profesionala! Pana atunci, sa ne citim cu bine!

 

Adaugat in: Diverse

Comentariile sunt inchise.