Cate ceva despre Penguin, cel mai important update al algoritmului Google

Lansat in anul 2012, update-ul Google Penguin a fost una dintre cele mai mari surprize din lumea SEO.  Tinta acestui update este eliminarea siteurilor ce fac link spam si incearca sa influenteze rezultatele Google folosind backlinkuri.

Primul update Penguin a lovit masiv in siteurile ce folosesc exact match anchor text in backlinks. Sursa acestor linkuri este si ea importanta.

Linkbuildingul efectuat doar pe baza Page Rank-ului, in detrimentul  tipului de pagini de unde provin linkurile este si el un semnal clar de incercare de manipulare a pozitiilor. De exemplu, un site auto ce are linkuri majoritar provenite din site-uri de turism sau de jocuri este clar unul care a incercat sa manipuleze pozitionarile in Google.

Folosirea excesiva a ancorelor de tip money keyword este si ea un semn de manipulare a rankingului. Un site care are un procent prea mare de exact match anchor text, nenatural va fi targetat automat de penalizarile de tip Penguin.

Linkurile provenite din surse de calitate slaba au fost si ele categorisite ca facand parte din categoria celor manipulative. Directoarele web, comentariile, semnaturile din forumuri, directoarele de articole low quality si social bookmarking-ul ce foloseste siteuri dofollow au devenit surse evidente de linkuri de calitate slaba pentru update-ul Google Penguin.

Siteurile cu astfel de backlinkuri au fost cele afectate de catre update-ul Penguin 1.0. Ca o caracteristica a penalizarii, putem mentiona caderi masive de pozitii pe toate cautarile si pentru toate paginile siteului.

Anul acesta, o noua generatie de algoritm a fost activata de catre Google. Penguin 2.0 se caracterizeaza prin afectarea exclusiva a paginii detectate ca avand backlinkuri manipulative. Datorita structurii interne a siteului, pot fi afectate si alte pagini, ce au linkuri provenite din cea afectata.

Sfaturi pentru evitarea penalizarii

Daca detineti un site si doriti sa evitati penalizarea acestuia sau daca aveti un site déjà penalizat si vreti sa eliminati penalizarea determinate de Google Penguin trebuie sa urmati urmatoarele sfaturi:

  • Evitati folosirea de linkuri provenite din directoare web, semnaturi din forumuri sau alte surse de linkuri de calitate slaba;
  • Incercati sa diminuati procentul de ancore de tip money keyword;
  • Incercati sa cresteti numarul de backlinkuri ce au ca ancora variatii de brand ca: NumeDomeniu.ro / Nume Domeniu / NumeDomeniu / NumeDomeniu.ro + keyword etc.;
  • Evitati sa folositi surse de linkuri irelevante pentru site-ul dvs. ca de exemplu, un site despre anvelope ce promoveaza costume de baie;
  • Cautati surse de calitate pentru backlinkuri – este obligatoriu ca acestea sa fie related cu continutul site-ului;
  • Incercati sa curatati profilul siteului dvs. de linkurile de calitate slaba. Analizati linkurile pe care site-ul le detine si incercati sa eliminati tot ceea ce este nenatural. Nu asteptati ca o penalizare Google Penguin sa va afecteze inainte de a incepe curatarea linkurilor. Prevenirea aparitiei unei penalizari este cea mai buna solutie.
  • Daca ati fost afectati de update pentru paginile interne si aveti un profil de linkuri greu de curatat, cel mai bine este sa stergeti complet pagina afectata. Backlinkurile vor fi eliminate datorita lipsei paginii tinta.
Adaugat in: Google, Internet

Comentariile sunt inchise.