Cum procesul de vanzare al unui autovehicul este destul de anevoios, apar repercusiuni si la nivelul inmatricularilor auto. Conform legislatiei in vigoare, daca alegi sa cumperi o masina si nu ai depus actele pentru inmatricularea pe numele tau, mai poti circula regulamentar doar 30 de zile. Dupa aceasta perioada, politia are dreptul de a-ti ridica autovehicului si de a te amenda, vanzatorul fiind cel care primeste amenzile, in ciuda faptului ca actul de vanzare-cumparare a fost finalizat.
Surse autorizate au facut putina lumina in acest caz si ne ofera informatii pretioase despre aceasta problema cu care se confrunta numerosi proprietari de masini recent achizitionate care nu au reusit sa depuna actele de inmatriculare.
Daca sunteti oprit in trafic si numele vostru nu coincide cu cel al proprietarului certificatului de inmatriculare, este foarte probabil sa fiti nevoiti sa predati si actele de provenienta ale masinii. Aceasta politica a fost aplicata de catre Politia Romana pentru a evita situatiile in care autovehicului stationat poate fi furat, mai ales daca ne raportam la neconcordantele dintre datele prezente pe cele doua documente.
Cum decurg lucrurile daca noul proprietar este implicat intr-un accident rutier?
Politia Romania s-a confruntat cu numeroase situatii in care noul proprietar a fost implicat intr-un accident rutier si nu s-a prezentat la sectia de Politie. Pentru a se putea rezolva problema, s-a apelat la informatiile privind certificatul de inmatriculare si s-au confruntat datele, vechiul proprietar justificand totul printr-o factura de vanzare a autovehiculului.
Pot inmatricula masina si mai tarziu de 30 de zile?
Conform datelor regasite pe majoritatea site-urile de inmatriculari auto, se pare ca termenul de 30 de zile nu este neaparat un barem impus. Se poate inmatricula masina indiferent de perioada aleasa, important este sa se grabeasca formalitatile pentru a se putea respecta legislatia in momentul in care porniti la drum cu autovehiculul recent achizitionat.
Pot folosi vechea asigurare obligatorie?
Asigurarea obligatorie nu mai este valabila doar in momentul in care se schimba numerele de inmatriculare. Daca veti folosi vechile numere de inmatriculare, se poate circula cu vechea polita de asigurare pana la data expirarii acesteia.
Concluzia noastra si a tuturor soferilor care au luat la cunostinta aceste informatii ar trebui sa fie una cat se poate de simpla: pentru a circula perfect regulamentar dupa ce ati achizitionat o masina, indicat ar trebui sa realizati si certificatul de inmatriculare pe numele vostru. Daca veti pastra vechile numele, aveti posibilitatea sa mizati pe aceiasi polita de asigurare perfectata de vechiul proprietar. Daca nu aveti posibilitatea sa incheiati certificatul de inmatriculare pe numele vostru, trebuie mentionat ca puteti sa-l incheiati si mai tarziu de 30 de zile, singurul inconvenient fiind ca nu puteti circula regulamentar in toata aceasta perioada.
Citeste si