Cat de importanta este suprafata de joc pentru un meci de fotbal?

Fie ca vorbim despre un jucator profesionist de fotbal sau despre un amator impatimit, suprafata de joc este factorul care pune adesea probleme in timpul antrenamentelor sau al meciurilor oficiale, tocmai pentru ca anumite baze sportive se incapataneaza sa pastreze suprafetele autentice de joc, iarba naturala fiind totusi fragila in contextul unor conditii meteorologice nu foarte favorabile. Pe de alta parte, gazonul artificial este un fond adecvat pentru meciurile solicitante, tocmai pentru ca permite jucatorilor sa exerseze si sa obtina performante constante pe toata perioada anului, indiferent de conditiile vitrege pe care le ofera fiecare anotimp.

Gazonul artificial nu este nici pe departe un moft al echipelor bine clasate, care ofera telespectatorilor si suporterilor meciuri de calitate, presarate cu lovituri imparabile si parade defensive ale portarilor. Nici personalizarea unui tricou nu poate fi considerata lipsita de importanta pentru moralul unui jucator, ba din contra, tricourile sunt articole vestimentare care reliefeaza deopotriva apartenenta unui jucator la un anumit club sportiv, lista sponsorilor, precum si simbolul emblematic pentru echipa respectiva. Tricourile personalizate ale echipelor importante sunt principalele produse achizitionate de suporteri, la inceputul fiecarui sezon fan shop-urile fiind imbelsugate cu oameni dornici sa investeasca in noua colectie de echipamente sportive.

Este adevarat, sentimentul care te incearca in momentul in care mergi pe stadion si iti sustii echipa favorita purtand simbolurile acesteia pe tricou sau hanorac este unul cu totul deosebit, pentru ca se creeaza impresia de unitate. Si pentru respectivul club sportiv sunt importante fondurile survenite in urma comercializarii echipamentelor sportive, majoritatea resurselor financiare fiind investite tot in facilitatile oferite suporterilor. Cine nu viseaza la un nou stadion, sau cel putin la reconditionarea celui preexistent?! Dorintele provin deopotriva din randul suporterilor, dar si al jucatorilor care au nevoie de un teren propice, cu o suprafata cat mai aproape de standardele internationale. Un antrenament de fotbal pe teren sintetic nu difera cu nimic de jocul uzual pe iarba, ba chiar reduce riscurile de accidentare.

Sa vorbim acum despre avantajele propuse de un teren cu gazon artificial, primul argument pro fiind reprezentat de costurile minimizate pentru intretinerea lunara a acestuia. Resursele financiare sunt limitate in sectorul sportiv iar conditiile meteo din anumite regiuni nu favorizeaza deloc mentinerea unui gazon natural. De asemenea, trebuie sa ne gandim la faptul ca majoritatea tentativelor de constructie a stadioanelor acoperite intampina restrictii la design atunci cand urmeaza sa contina o suprafata de joc cu iarba naturala. Problemele se datoreaza faptului ca iarba naturala are nevoie de anumiti factori abiotici, precum lumina, vantul si ploaia pentru a se dezvolta propice.

Nu putem spera la o evolutie buna a gazonului natural daca nu aducem un aport luminos suficient sau un nivel constant de umiditate, iar la polul opus apar si nevoile suporterilor, care se declara multumiti de stadioanele acoperite. Nu este deloc placut sa ajungi la un meci important si sa fii intampinat de o ploaie neplacuta, apriga, fie ca este vorba despre sezonul cald sau cel rece. Timpul de joc este de asemenea amplificat pentru ca sunt instalate nocturne care prelungesc intervalul de desfasurare al meciurilor, mai ales daca vorbim despre o competitie importanta.

Adaugat in: Autor, Sport

Comentariile sunt inchise.