Carbohidratii
– Acestia asigura energia pentru activitatile cotidiene (inclusiv activitatile fizice) ;
– Carbohidratii se impart in doua mari categorii : rafinati si nerafinati. Cei din prima categorie se regasesc in painea alba, biscuiti, dulciuri (ciocolata, prajituri,budinci,zahar-in diferite forme), bauturi nealcoolice.
Carbohidrati nerafinati sunt obtinuti din : cereale integrale, paine integrala, cartofi, fasole, linte, paste fainoase, patrunjel (radacina) cat si fructe proaspete/uscate.
Vitamine/minerale/antioxidanti
– Vitaminele ajuta la transformarea hranei in energie. Tot acestea sunt “raspunzatoare” (in mare masura) pentru sanatatea parului si a pielii, controlul greutatii corporale dar si pentru asigurarea echilibrului hormonal. De asemenea, ajuta sistemul imunitar cat si buna functionare a creierului.
– Cat priveste mineralele, acestea sunt necesare pentru producerea hemoglobinei, sanatatea oaselor, echilibrul lichidelor.
Recomandari : fructe, legume, creale integrale, nuci, produse lactate, carne (inclusiv peste), linte, fasole.
Citeste si