Cand vine vorba de Romania, parerile sunt impartite

Unii spun ca este o tara de tot rasul, altii ca este o tara deosebita. Mai mereu auzi clisee sau prefabricate de genul : “frumoasa tara, pacat ca este locuita…”

Si mai multi nu pot vorbi despre tara lor fara sa realizeze o conexiune cu notiunea de patriotism. Mai departe, vin cei care amesteca patriotismul cu (ultra)nationalismul. In general oamenii sunt patimasi si dau dintr-o extrema in alta.

O coarda sensibila este atinsa atunci cand ne aflam printre straini. Sa…ma ascund sau sa nu ma ascund ?! Sa ma “dezavuez” sau nu?! Intrebari care pot fi de inteles (pana la un punct) ca de altfel si reactia de aparare pe care o avem vis-a-vis de posibilele clisee care ar putea veni din partea celor cu care intram in contact (ex.: “oare ce va crede neamtul asta despre mine daca ii spun ca sunt roman?” ).

Pe de alta parte, nu putini sunt cei care considera tara noastra ca fiind miezul universului (“domnule, noi suntem natiunea aleasa, nimeni nu mai are ce avem noi” etc.). Dar oare intre aceste doua situatii nu mai exista chiar nimic ?!

Adaugat in: Casa, Romania

Comentariile sunt inchise.