Bayern – Borussia Dortmund, o finala de Liga aproape perfecta

Nu stiu cu exactitate cati microbisti sunt pe mapamond, nu stiu cati microbisti sunt in Romania, stiu doar ca am fost unul dintre milioanele de fani ai fotbalului care au asteptat cu sufletul la gura cel mai important meci al sezonului: finala Ligii Campionilor. Sunt un fan declarat al Rapidului, in pofida faptului ca situatia actuala ma doare atat de tare incat nu mai am taria sa mai scriu nimic despre favoritii mei, dar si un fan al Interului, chit ca sezonul a fost cel putin la fel de catastrofal precum al Rapidului, atat in campionat cat si in cupele Europene, insa situatiile critice nu m-au indepartat niciodata de fenomen, ba chiar as putea spune ca placerea de a urmari un meci de fotbal ramane neegalabila.

Trecand la Liga Campionilor, cu nicio favorita din cele doua enuntate anterior in prim-plan, nu mi-a ramas decat speranta ca cel mai frumos fotbal al ultimului deceniu se va impune din nou, asta pana in semifinale, acolo unde Barcelona fara Messi a fost spulberata de tancul german, Bayern Munchen. Am digerat destul de greu infrangerea, am capatat o antipatie ocazionala pentru Bayern Munchen, in ciuda faptului ca fotbalul lor din acest sezon a fost cel mai bun, si am sperat ca Borussia Dortmund va reusi sa produca surpriza, impunandu-se in marea finala.

Meciul de aseara a fost aproape perfect, spun aproape perfect pentru ca am vaga impresie, si nu sunt singurul, ca la faza penalty-ului pentru Borussia Dortmund se impunea si un al doilea cartonas galben pentru Dante. Si imaginati-va cum decurgeau lucrurile daca, din minutul 66, Bayern juca in 10 in fata unei echipe capabile sa produca oricand surpriza.

Concluzii dupa finala Ligii Campionilor din 2013:

1. Organizare perfecta. Am tras concluzia asta dupa ce am facut o scurta comparatie cu ce s-a petrecut anul trecut la Bucuresti, in finala Europa League, dar si cu ceea ce am vazut la finalele trecute. Englezii stiu cum sa organizeze o finala, au infrastructura necesara, au bugetele necesare, sunt niste gazde incredibile iar faptul ca in finala au ajuns doua echipe germane, demne de tot respectul nostru si cu galerii de exceptie, n-a facut decat sa intregeasca latura perfecta a finalei!

2. Bayern Munchen superioara. Chiar daca am afirmat anterior ca imi doream sa castige Borussia, nu pot spune ca am avut o favorita, mai degraba mi-am dorit sa vad un fotbal de calitate. Ca si microbist si mare admirator al fotbalului ofensiv, pot sa recunosc in orice moment faptul ca Bayern a dominat partida de aseara, excluzand poate primele 15-20 de minute, momente in care Borussia a intrat mult mai rapid in meci si a avut cateva sanse foarte bune. Repriza I putem spune ca a fost mai mult decat echilibrata, insa actul secund tind sa cred ca s-a consumat la o singura poarta, cea a Borussiei, astfel ca rezultatul de 2-1, in pofida faptului ca a fost obtinut in ultimele minute, este unul merituos.

3. Cum decurgeau lucrurile daca in garnitura de start a Borussiei il aveam si pe Mario Gotze? Accidentat(sau nu) in semifinala cu Real Madrid, Mario Gotze nu a putut sa ia parte la cel mai important meci al sezonului. Gurile rele spun ca accidentarea sa nu este decat o scuza gasite de oficialii Borussiei pentru a nu juca in finala Ligii Campionilor, iar daca ne gandim ca Mario a semnat deja cu Bayern si se va alatura lotului bavarezilor de la 1 iulie, putem sa spunem ca si aceasta varianta este una viabila. Insa, dupa cele vazute aseara in tribunele de pe Wembley, tind sa cred ca Gotze si-ar fi dorit cu varf si indesat sa fie pe teren si sa isi ajute echipe in a triumfa in a doua finala de Liga Campionilor dupa cea din 1997 in fata lui Juventus.

4. Greseala de arbitraj care putea schimba soarta partidei. In minutul 66, la o faza petrecuta in careul celor de la Bayern Munchen, Dante l-a lovit in stomac pe Reus, arbitrul italian fluierand penalty. Faultul a fost mai clar decat lumina zilei, Dante avea deja un cartonas galben din prima repriza iar cartonasul rosu mi se parea mai mult decat mandatoriu. Imediat dupa acea faza, mi-am imaginat putin cum ar fi decurs finala daca Bayern evolua in inferioritate numerica…nu pot baga mana-n foc ca Borussia ar fi invins, insa sunt ferm convins ca puteau sa pastreze rezultatul de egalitate cel putin pana in minutul 90, cu sanse mari de victorie in prelungiri.

5. Fotbal total. In incheierea articolului, era greu sa nu punctez, cu subiectivismul de rigoare, faptul ca finala a fost una mai mult decat placuta. Am avut parte de 3 goluri, de o tensiune iesita din comun, de numeroase alte faze importante la ambele porti dar si de doi portari aflati in zi mare. Neuer si Weindenfeller sunt doi dintre cei mai buni portari ai Germaniei, doi dintre cei mai bun portari ai Europei si doi oameni care au reusit sa imprime finalei un aer aparte. Au fost numeroase ocazii de poarta, parade de exceptie din partea celor doi, astfel ca nu pot decat sa-i felicit si sa ma bucur inca odata de faptul ca am vazut o finala cum rar mai vezi in momentul de fata. Trebuie sa felicit Bayern-ul pentru jocul practicat de-a lungul intregului sezon, in frunte cu antrenorul Jupp Heynckes, trebuie sa felicit Borussia Dortmund pentru un parcurs impecabil in actualul sezon al Ligii Campionilor si trebuie sa felicitam toate persoanele implicate in acest superb fenomen denumit: FOTBAL!

Adaugat in: Diverse, Fotbal, Sport

3 comentarii

  1. Adela says:

    Nu ma pricep la fotbal, v-am vazut pe voi ca va uitati la meci si n-am facut decat sa ma alatur grupului 😀 Cam plictisitor :))

  2. Marius says:

    Adevarul este ca a fost un meci frumos, poate cel mai frumos din acest sezon. Ma asteptam sa castige Bayern insa ma asteptam s-o faca mult mai clar.