Barack Obama a fost reales presedintele SUA

Nu stiu de ce, insa am fost destul de conectat la campania electorala de peste ocean, probabil ca eram dornic sa fac o paralela intre ce se petrece pe meleagurile noastre si ce ar fi normal sa se petreaca de fapt in momentul in care trebuie sa ne decidem soarta pentru urmatorii 5 ani.

Am ramas placut surprins sa vad numarul mare de americani care au dorit sa-si exprime votul, ceea ce in cazul nostru nu se mai intampla de ani buni. Victoria lui Obama nu pot spune ca ma mira si nici ca ma multumeste/avantajeaza in vreun fel, pana la urma nu am nici cea mai mica legatura cu SUA, desi probabil ca mi-as fi dorit sa am :).

Obama a castigat alegerile datorita voturilor primite din partea statelor-cheie

Rezultatele de azi dimineata il dadeau pe Obama ca si actual/viitor presedinte al SUA, numarul de electori care l-au votat fiind de 290, cu 20 mai multi decat i-ar fi trebuit pentru a castiga un nou mandat la Casa Alba. Contracandidatul sau republican, Mitt Romney, a pierdut cursa datorita voturilor pe care Obama le-a obtinut din majoritatea statelor-cheie, state care sunt reprezentate de un numar mult mai mare de electori: Colorado, Iowa, Pennsylvania, Michigan, Minnesota, Wisconsin si Ohio, statul Carolina de Nord fiind singurul care i-a acordat votul lui Romney.

Constituția SUA prevede ca fiecare stat are dreptul la un anumit numar de voturi electorale. Numarul acestor voturi este direct proporțional cu numarul locuitorilor din stat. California, statul cu cea mai mare populatie din SUA (11% dintre americani locuiesc aici), are 55 de voturi electorale. Statul a votat puternic pentru Obama în 2008, iar alegatorii de aici au făcut cu siguranta acelasi lucru si in 2012, comenteaza BBC.

Chiar daca rezultatele din Florida, Virginia si Alaska nu fusesera anuntate, un lucru este cert, Obama nu mai poate scapa victoria la capatul acestor alegeri!

Mi-a placut mult si modul cum a abordat presa din Romania acest eveniment, mai ales Gandul.info, care a prezentat live evenimentul si reactiile ambelor parti de-a lungul scrutinului.

„Nu am fost niciodată mai încrezător în aceste State Unite!”, afirma Barack Obama dupa castigarea alegerilor.

Adaugat in: Politica

8 comentarii

 1. Anca says:

  Nici prin gand nu mi-a trecut ca Obama o sa rateze acest mandat, este foarte iubit si apreciat de ai sai.

 2. Daniela says:

  Nici nu stiu daca ar trebui sa ma bucur sau nu. :)) Si mersi de info ca inca nu am apucat sa citesc presa sa aflu cine a iesit. 😀

 3. Ion Pargaru says:

  Obama a stiut pe ce sa mizeze si cat sa mizeze si si-a asigurat o victorie destul de confortabila.

 4. Ionut says:

  Banii se pare ca aduc fericirea 🙂