Aveti conturi pe retelele sociale? Iata cele 3 riscuri la care va supuneti fara sa stiti!

Peste tot unde mergem, auzim de Social Media si impactul acestor retele in randul utilizatorilor sai. Daca in urma cu cativa ani fenomenul era privit ca o latura a divertismentului online, in momentul de fata s-a ajuns pana la o dependenta care nu face nimic altceva decat sa ne tina lipiti de laptopul sau telefonul personal, totul culminand cu asa-zisa comunicare alaturi de prietenii nostri internauti.

In momentul de fata exista numai putin de doua milioane de utilizatori ai internetului care dispun de cel putin un cont pe retelele sociale, tendinta fiind de crestere, evident. Cresterea numarului de utilizatori poate fi privita ca un aspect pozitiv insa putini sunt cei care gandesc mai departe de aceasta perdea aparent transparenta, in fiecare zi posesorii unui cont pe retele sociale expunandu-se unor riscuri mai mult sau mai putin cunoscute. Trei dintre ele le-am selectat si vi le voi explica in randurile ce urmeaza, principalul motiv fiind de informare a utilizatorilor si nicidecum de a-i sfatui sa renunte definitiv la socializarea online.

1. Phising & Baiting

La o simpla cautare pe internet in legatura cu acesti termeni, veti constata ca rezultatele sunt in stransa concordanta cu tehnicile folosite de hackeri in vederea sustragerii informatiilor personale. Sunt ferm convins ca ati primit cel putin un mesaj ciudat in chatul de la Facebook, un share care a condus catre un site dubios sau orice alte solicitari via email care au ca scop introducerea unor date cu caracter personal. Ei bine, totul se traduce prin „click-jacking”, o tehnica pe care hackerii o folosesc pentru a va „forta” sa accesati anumite link-uri aparent lipsite de vreun pericol.

Sfatul meu este sa fiti atenti la ceea ce distribuiti pe retele sociale, la ce link-uri accesati si la site-urile pe care completati diverse informatii personale(nume, adresa, numarul de telefon, cont bancar, samd).

2. Securitate slaba

9/10 retele sociale duc o lupta asidua impotriva securitatii cibernetice si cu greu pot face fata numeroaselor atacuri venite din partea hackerilor. Facebook, Twitter sau Linkedin sunt exemplele cele mai elocvente si le-am ales pentru ca stiu ca sunt cele mai populare retele sociale in Romania, fiecare dintre ele oferindu-le pe tava hackerilor informatii personale ale utilizatorilor. Cum se poate intampla asta? Fara ca voi sa stiti, bazele de date in care sunt colectate toate detaliile voastre fiind destul de vulnerabile la un atac cibernetic. Ce-i drept, sunt milioane de site-uri care s-au confruntat cu aceasta problema, drept urmare nu o putem asimila ca fiind una tipica pentru retelele sociale, insa ceea ce vreau sa va spun este ca fiecare informatie plasata pe retelele sociale nu este tocmai sigura si, la un moment dat, ea poate fi accesata de catre persoane ale caror scopuri nu sunt deloc ortodoxe.

3. Oversharing-ul

Da, tot mai multi utilizatori ai retelelor sociale au tendinta de a impartasi cu prietenii lor evenimente importante din viata lor sau alte informatii care se pot dovedi vulnerabile. Ce-i drept, intocmai natura retelelor sociale este una care ne incurajeaza sa impartasim diverse momente sau fisiere cu persoanele dragi, insa practica de oversharing se poate dovedi o arma letala a hackerilor si totodata unul dintre principalele motive ale fraudei online.

Adaugat in: Internet, Social Media

Un comentariu

  1. Dragos says:

    Asa este, in ziua de azi libertatea nu e decat o iluzie. Nu mai exista intimitate.