Avantul pe care creditele rapide l-au cunoscut in peisajul romanesc

Desi ne aflam la jumatatea anului 2016, datele pe care le avem in momentul de fata sunt ilustrative pentru tendintele economice inregistrate in anul 2015. Ei bine, suma pe care romanii au imprumutat-o in anul 2015 din cadrul IFN-urilor – societatile financiare nebancare – se ridica la pragul de 2,4 miliarde de RON. Acesta cifra reprezinta banii propriu – zisi pe care societatile i-au oferit celor aflati intr-un impas financiar, caci suma restituita fiecarui operator in parte a fost una mult mai mare, iar totalul de asemenea.

Motivul? Asa cum orice roman stie, un credit online rapid este insotit in egala masura de avantaje si dezavantaje, principalul efect negativ pe care si-l asuma orice persoana fiind legat de dobanzile sporite la care se supune. Conform studiilor economice derulate anul trecut, cererea pentru imprumuturi rapide a crescut cu un procent semnificativ, de circa 14 %, dobanzile urmarind acelasi trend ascendent.

Insa, un anumit aspect inregistreaza o scadere consistenta si anume numarul criteriilor pe care trebuie sa le indeplineasca o persoana pentru a deveni eligibila pentru un credit. Bineinteles, direct proportional cu scaderea regulilor de acordare creste si dobanda solicitata, in anumite cazuri ea ajungand sa fie de 4000% pe an. Cu toate acestea, nu multe persoane cunosc acest detaliu pentru ca imprumuturile nebancare se ofera pe o perioada limitata de timp, in jur de 30 de zile.

Date pe segmente ale populatiei

Obisnuiti cu traiul decent, romanii nu se complac in situatia de a ramane fara bani, ceea ce inseamna ca opteaza din belsug pentru alternativa creditelor rapide. Nu este un lucru care ar trebui sa va mire, mai ales ca in peisajul citadin se prefigureaza o sumedenie de evenimente neprevazute care implica existenta unor resurse financiare.

O nunta, un nou an de studii la o universitate de prestigiu sau o urgenta de natura medicala – toate acestea sunt situatii de care romanii se lovesc la fiecare pas. Si, de ce nu, trebuie sa recunoastem faptul ca imprumutul rapid ofera un avantaj care nu poate fi egalat de orice alta alternativa, respectiv rapiditatea.

In anul 2015, nu mai putin de 49% dintre persoanele care castiga in jur de 2.500 RON pe luna s-au gasit in situatia de a apela la credite nebancare rapide, din motivele enumerate anterior. Aceasta crestere nu ne transmite altceva decat un semnal de alarma, spunandu-ne ca nevoile romanilor cresc direct proportional cu sumele care le intra luna de luna in cont. O afirmatie justificata din punct de vedere financiar, caci numarul persoanelor care castiga sub 1000 RON/ luna si care au apelat la un astfel de imprumut a scazut cu 5 % fata de anul 2014.

Asadar, cerintele minime si promptitudinea serviciilor oferite de IFN-uri par a fi avantaje de care se bucura segmentul mai instarit al populatiei autohtone, tocmai pentru ca restul persoanelor intampina dificultati in momentul in care trebuie sa restituiasca acestora nu mai putin de 0 treime din salariul lor pentru un imprumut rapid de 500 RON.

Adaugat in: Business

Comentariile sunt inchise.