Atunci cand adevarul doare, doare tare

Copiii sunt invatati de mici sa spuna adevarul, ca altfel ii bate Dumnezeu sau ii bat parintii. Si asa se formeaza sinceritatea. Pana la 10 ani, esti adorabil atunci cand “dai din casa”, intre 10 si 15 ani incepe lumea sa-ti bata obrazul, iar dupa 15 ani esti perceput ca barfitor, turnator sau nesimtit daca spui adevarul.

Ce face diferenta pana la urma intre sinceritate si nesimtire? Daca nu va convine adevarul pur, atunci hai sa reformulam proverbul ala cu “Minciuna are picioare scurte, asa ca trebuie sa spui mereu adevarul” si sa spunem ca “Adevarul nu este intotdeauna binevenit, asa ca inainte sa raspunzi la o intrebare, gandeste-te daca merita sa-ti iei pumni in cap pentru ca ai dezvaluit secrete reale sau nu. Daca merita, atunci spune adevarul. Daca nu merita si crezi ca vei pune paie pe foc spunand lucrul respectiv, mai bine minte pana ingheata apele, pentru siguranta ta.”

Dar ce se intampla cand sinceritatea te transforma intr-un turnator? De unde pana unde daca spui cuiva adevarul inseamna ca vrei sa provoci rau sau complotezi? Ma enerveaza si sfatul ala “Sa nu-i spui asa ceva, nu e frumos, chiar daca e adevarat”. Cum sa nu fac misto de fetele de a 6-a sau a 7-a care se afla in perioada in care aleg cele mai oribile haine si si le trag pe ele, indiferent daca sunt adidasi cu fusta de matase sau carouri cu buline si cu dungi colorate? Pentru ele, e mai important sa admire posterele cu Hannah Montana, care se imbraca la fel de aiurea, nu sa se gandeasca inainte sa se incalte cu ghete de piele si pantaloni de trening (care sunt intotdeauna mai scurti decat trebuie; nu inteleg mania asta de a nu lasa tivul sa treaca de glezne).

Inainte sa va ganditi ca si eu la varsta aia ma imbracam la fel ca ele, precizez ca am avut mereu obsesia de a ma imbraca frumos. Nu extravagant, dar nici fara bun gust, ci decent si curat. Nu toata lumea trebuie sa cerceteze reviste de moda ca sa se imbrace in conformitate, dar sunt anumite reguli vestimentare care trebuie impuse de la varste fragede. In loc sa inveti o fetita ca invatatura primeaza in viata si ca nu trebuie sa faca mare caz pentru o haina sau pentru un rujulet, mai bine i-ai spune ca daca nu se piaptana, nu-si curata unghiile (spun asta pentru ca unii copii urasc sa faca asta) si nu se imbraca frumos, o sa ajunga sa fie batjocura celorlalti mai devreme sau mai tarziu.

In final, mai adaug doar ca pentru mine e mai bine sa fii direct, chiar daca esti suspectat apoi de rea intentie, decat sa fii prins cu minciuna de nenumarate ori. Urasc frazele-cliseu de genul “Nu ti-am spus asta pentru ca vroiam sa te protejez”!

Adaugat in: Diverse

Comentariile sunt inchise.