Într-un ocean de tablete de la orice producător mai mult sau mai puţin de PC-uri, ASUS face o treabă foarte bună în a se diferenţia de restul producătorilor. Anunţat la CES la început anului, pe lângă Transformer, care este un real succes nu doar în ţara noastră, EEE Pad Slider, sau ASUS SL101, cum îi zic prietenii, încearcă o altă abordare a conceptului de tabletă şi are toate şansele să fie una inspirată.
Deşi aparent are multe în comun cu ASUS Transformer, Slider-ul aminteşte un pic de smartphone-urile cu tastatură glisantă pe care o scoteai în caz de nevoie. Acestea, ca şi tableta de faţă, chiar dacă erau mai masive, aveau un public extrem de bine definit în cei care nu s-au obişnuit niciodată să tasteze pe o tastatură virtuală. Da, e atractiv să navighezi pe internet sau să te joci pe o tabletă dând din degete, însă sesiunile prelungite de tehnoredactare nu sunt pentru toată lumea, mai ales dacă vorbim de utilizarea unor taste desenate pe un ecran. Printre cei care au această mentalitatea a sperat ASUS să-şi găsească nişa cu SL101.
Legat de folosirea termenului masiv mai sus, e suficient să aveţi în vedere grosimea de 17,7 mm şi greutate de 886 grame ale Slider-ului, asta în condiţiile în care iPad-ul are 8,8 mm şi 613 grame. Să fie oare aceste caracteristici motive pentru a nu îmbrăţişa acest produs? Nu cred. Cum ziceam, într-o piaţă în care prioritare sunt dispozitivele subţiri şi uşoare, Slider-ul a apărut ca o alternativă cu elemente din două lumi: o tastatură fizică – pentru cei care fac mai greu tranziţia de la un notebook sau netbook către o tabletă şi care chiar vreau să şi lucreze ceva în deplasare, şi un ecran IPS de 10,1 inci sensibil la atingere – pentru a nu pierde nimic din experienţa de utilizare a unei tablete ca multe altele pe piaţă. Legat de variante de achiziţie, chiar dacă în ceea ce priveşte interiorul nu există mai multe variante de Slider, la exterior puteţi alege între o versiune cu partea inferioară albă şi una cu partea inferioară de culoare maro. Partea inferioară implică spatele dispozitivului şi tastatura. Singura excepţie e că dacă în cazul variantei maro şi tastatura are aceeaşi culoare, în cazul versiunii albe tastele sunt gri. Dacă ar fi să facem o sugestie, căutaţi versiunea mai închisă la culoare, nu de alta dar plasticul alb este predispus la acumulat praf şi mizerie, indiferent câtă grijă aveţi în utilizare.
Legat de design, trecând peste grosime şi greutate, EEE Slider-ul din faţă arată cam la fel cu orice altă tabletă, având dimensiuni similare cu concurenţa. Ca dimensiuni în milimetri aferente SL101 vorbim de 273 x 180 x 17,7. Ca materiale folosite predominant e plasticul. Cu toate că carcasa integrează elemente de mai multe culori, mate, cromate sau lucioase, sentimentul este de un tot unitar creat cu atenţie pentru detaliu. Din acelaşi motiv dispozitivul este confortabil de ţinut în mână şi pare stabil, singurul dezavantaj ar fi că după un timp nu foarte lung cele aproape 900 grame încep să deranjeze.
La capitolul conectică, chiar dacă cei de la ASUS au încercat să nu omită mai nimic, din păcate pentru entuziaştii internetului de la operator, Slider-ul, cel puţin momentan vine fără 3G. Practic, pe lângă o mufă inerentă de căşti, aveţi un slot Micro SD(până la 64GB) cu care să puteţi extinde cei 32 GB de spaţiu integraţi, un port mini HDMI şi un USB 2.0 de dimensiune obişnuită. Respectivul port USB este extrem de util deoarece pe lângă un mediu de stocare precum un stick sau hard disk extern, puteţi conecta un mouse, cu fir sau wireless. La acest capitol fiind o plăcere să joci Angry Birds cu mouse de gaming pe Slider. Ca butoane pe lateral avem pe lângă cele două aferente ajustării volumului, un buton de power on care funcţionează şi pentru închiderea ecranului şi un buton destul de accesibil pentru repornirea rapidă a dispozitivului. Chiar dacă nu mi s-a blocat niciodată acesta din urmă este o adiţie plăcut la butoanele unei tablete.
Tastatura ascunsă sub ecran chiar dacă iniţial pare destul de dubios de scos, după câteva exerciţii nu veţi întâmpina nici o problemă. Sistemul folosit parcă aduce aminte de cel de la Nokia E7, este metalic şi pare suficient de bine construit încă să nu prezinte probleme pe termen lung. Ca layout, aceasta pare apropiată de una de netbook, cu tastele enter, backspace, caps lock si tab suficient de mari şi cu tastele Ctrl şi Shift mult mai mici. Sunt de apreciat tastele direcţionale. La apăsare chiar dacă tastele nu sunt zgomotoase şi au o cursă potrivită, materialul folosit nu ştiu dacă va fi o încântare la atingere pentru oricine, fiind mai degrabă cauciucat decât plasticos.
Ecranul, fiind extrem de important la o tabletă, cei de la ASUS au folosit în cazul Slider-ului un panou IPS, identic aparent cu cel de la Transformer. Unghiurile de vizibilitate sunt bune, puterea luminoasă este suficientă chiar şi pentru o utilizare rezonabila în soare, iar pentru un strat de protecţie suplimentară s-a folosită Gorilla Glass. Legat de întregul ansamblu, este destul de neplăcut să vezi că poziţia ecranului este fixă în momentul în care scoţi tastatura de dedesubt, particularitate care devine deranjantă în suficient de multe situaţii.
La capitolul hardware, pe lângă ecranul de 10,1 ţoli, ASUS Slider-ul vine cu Tegra 2 pentru procesare, 1 GB RAM, Wireless N, Bluetooth 2.1+EDR şi GPS. Ca senzori nu lipsesc accelerometrul, senzorul de proximitate, senzorul de lumină ambientală, şi un giroscop. Pe lângă camera de 5 mega pixeli de pe spatele aparatului, fără blitz, pe partea frontală e o a doua cameră de 1,3 mega pixeli pentru video chat. Cum e de aşteptat la astfel de aparate, imaginile obţinute cu camera nu sunt deosebite decât în condiţii perfecte de iluminare. În altă ordine de idei însă, pentru a face o poză, în lipsă de altceva este suficientă. Bateria din SLIDER, cum se obişnuieşte la aproape toate produsele de acest tip, nu este detaşabilă, este Li-Ion şi chiar dacă nu se apropie de iPad(10 ore) ca autonomie, aceasta îi oferă lui SL101 între 7 ore şi 7 ore şi jumătate de viaţă la o singură încărcare.
Pe partea de sistem de operare, ASUS Slider vine cu Android Honeycomb 3.1, cu un iminent upgrade la 3.2 cel mai probabil. Legat de această versiune, chiar dacă cei de la ASUS nu s-au grăbit să particularizeze interfaţa sau să încarce aparatul cu aplicaţii proprietare, au făcut foarte bine. Tableta răspunde foarte bine la comenzi, are suport pentru Android Market şi vă puteţi descărca orice aplicaţie, mai ales acum că există suport şi pentru România şi preţurile vă apar în RON, şi în foarte puţine ocazii îţi dă sentimentul că aştepţi după ea.
Mai rămân testele. Astfel dacă vreţi să comparaţi performanţa tabletei ASUS Slider cu orice ACER Iconia TAB A500, de exemplu, gândiţi-vă că în Quadrant Standard a obţinut 1544 faţă de cel 1549 puncte ale ACER. În Linpack Multi-thread în 3,08 secunde a obţinut 54,781MFLOPS, în timp ce A500 în 3,44 secunde a obţinut 50,544 MFLOPS. În acelaşi test în Single-Thread, în 2,73 secunde a obţinut 30,663 MFLOPS, în timp ce Iconia TAB în 2,88 secunde a generat 19,129 MFLOPS. În RealPi timpul necesar calculării unui PI cu un milion de zecimale pe ASUS EEE Pad Slider a fost identic cu cel de pe ACER A500: 330,36 secunde. Ultima versiune de Sunspider Javascript 0.9.1, dacă pe un iPad 2 a ajuns la final în 2040,2ms, pe Iconia Tab A500 s-a finalizat în 2259,2ms iar pe noul ASUS Slider în 2159ms.
Dacă ar fi să tragem linie, ASUS EEE Pad Slider SL101 este o tabletă neobişnuită însă reuşeşte să fie deosebită şi atractivă, din păcate nu pentru toată lumea. Ca performanţă este foarte bună, ca design arată foarte bine, însă cele câteva sute de grame în plus la care se adaugă şi câţiva milimetri de grosime s-ar putea să nu atragă pe cei care stăteau să aleagă între iPad 2 şi Galaxy TAB 10.1. Slider-ul se adresează acelora care vor să facă trecerea la o tabletă dar le e greu să se despartă de un mouse şi o tastatură
Citeste si