Asigurati-va in cazul unui accident rutier, montati-va o camera video auto

Camere video autoDe mai bine de un an m-am mutat in Bucuresti, perioada in care as indrazni sa spun ca m-am acomodat destul de bine. Trecand de la un trafic destul de lejer la unul infernal, este de la sine inteles ca a trebuit sa ma adaptez situatiei, atat la nivel psihologic cat si la nivel practic. Ma rog, n-o sa insist prea mult cu aceasta introducere pentru ca nu mi-as dori sa deviez de la subiect si nici sa creez un intreg roman pe baza ideilor pe care as vrea sa le impartasesc cu voi.

Voi discuta putin despre camerele video auto, elemente pe care le consider absolut necesare pentru orice participant la trafic. Nu este musai sa locuiti in Bucuresti pentru a va gandi serios la aceste accesorii auto, este de ajuns sa fiti precauti si sa preintampinati eventualele evenimente cauzate de alti soferi.

De ce sa optezi pentru o camera video auto?

Sa fiu sincer, nici eu nu am pus vreodata pret pe aceste elemente, mai ales in perioada in care nu eram implicat intr-un trafic prea aglomerat. Neavand niciun accident rutier pana la venirea in Bucuresti, am pornit de la premisa ca o camera video auto chiar nu este necesara. Totul s-a schimbat in momentul in care am fost implicat intr-un acrosaj, asta intamplandu-se in luna ianuarie a anului in curs. Neavand dovezi concludente in privinta vinovatului, am fost pus in postura de a-mi face singur reparatiile auto. Am scotocit dupa informatii utile din domeniu, am cerut parerea unui prieten, politist la o sectie din capitala, si am ajuns la concluzia ca o investitie de cateva sute de lei este mai mult decat oportuna.

Din punct de vedere legal, inregistrarile unei camere video auto pot fi folosite chiar si de personalul de la Politia Rutiera, ele putand fi considerate probe in cazul unui accident. Daca dispuneti de o camera omologata, care surprinde cadre de calitate, filmarile pot fi utilizate chiar si in instanta, partea inculpata fiind in imposibilitatea de a ataca acele probe. Ma rog, in cazul unui proces civil, fiecare proba este analizata destul de amanuntit, tocmai din acest motiv am pus mare pret pe latura legala a camerei video.

Detaliile legale conteaza mai putin atunci cand dispuneti de o camera video auto omologata, imaginile surprinse cu acest aparat fiind de calitate si pot fi folosite chiar si in instanta. Comparand o proba video cu declaratiile partilor implicate, este de la sine inteles ca proba video este de o importanta net superioara in cazul unui proces.

Renuntand la partea juridica si oprindu-ne cu atentia doar asupra procesului verbal intocmit de un ofiter de politie, in 99.99% din cazuri s-au folosit probele video, camera montata pe masina voastra fiind aliatul perfect in vederea obtinerii unor despagubiri materiale in urma unui accident in care celalalt participant la trafic poarta vina.

Cum alegem o camera video auto?

Daca avantajele unei camere video auto sunt mai mult decat evidente si am cazut de acord ca nu ar fi deloc rau sa aveti in dotare un astfel de echipament, nu mai ramane decat sa va ganditi asupra unui produs care sa satisfaca toate normele impuse de lege. Aveti nevoie de aparatura performanta, omologata si accesibila, trei aspecte pe care orice sofer le urmareste in momentul in care isi indreapta atentia catre o camera video auto.

  • Rezolutia imaginilor: HD sau chiar Full HD(ambele formaturi va ofera imagini de calitate);
  • Unghi de vizibilitate: 170 de grade(aveti nevoie de o camera care sa poata surprinde chiar si zonele laterale);
  • Senzor: minim 3MP(daca investiti cel putin 1000 de lei, aveti posibilitatea sa cumparati un echipament cu un senzor de 10-13MP care este capabil sa filmeze chiar si noaptea sau in conditii de iluminare destul de slabe);
  • Dotare suplimentara: display propriu(in momentul unui accident, este important ca partile autorizate sa poata urmari filmarea live, prezenta unui display facilitand destul de mult acest detaliu);
  • Senzor de miscare(sunt dese momentele in care functionarea permanenta a camerei poate sa rezolve probleme de vandalism);
  • Spatiu de memorie: minim 4GB(prezenta unui card de memorie extins reprezinta un avantaj, 16GB sau 32GB oferindu-va posibilitatea sa filmati pentru perioade indelungate);
  • Accesorii de prindere si alimentare(mizati pe un echipament video care sa va permita o prindere facila pe bord sau chiar parbriz, alimentarea realizandu-se chiar de la priza autovehiculului);
  • Transmisie de date prin USB sau Bluetooth(in functie de calitatea camerei, aveti posibilitatea sa transmiteti video-urile atat prin USB cat si prin Bluetooth, direct pe telefonul mobil).

Refuz sa va ofer cateva ponturi in ceea ce priveste camerele video auto pentru ca nu sunt un specialist in domeniu. Pornind de la lista de elemente enuntate anterior si consultand magazinele de specialitate, aveti posibilitatea sa achizitionati un astfel de echipament la preturi cuprinse intre 300 de lei si aproximativ 2000 de lei.

Adaugat in: Auto & Moto

Comentariile sunt inchise.