Ascensiunea jocurilor 3D

Fenomenul 3D nu detine o vechime foarte mare, am putea spune ca ne aducem aminte de intrarea in scena a 3D-ului odata cu aparitia filmului Avatar, undeva in anul 2009. Succesul avut de acel film nu a dus decat la o perpetuare a fenomenului, numarul filmelor in format 3D crescand simtitor, odata cu cele si echipamentele sau chiar jocurile.

O sa ne oprim cu privirea asupra jocurilor 3D pentru ca dezvoltarea lor a facut oarecum furori in industria multimedia si in randul gamerilor. Avem parte atat de jocuri pentru pc in format 3D, de jocuri pentru consola in format 3D si chiar de diverse aplicatii si jocuri online 3D.

Chiar daca fenomentul 3D in cazul jocurilor este unul destul de vechi, primul joc 3D luand infiintare undeva la inceputul anului 1982, adevarata promovare si adevaratele reusite au avut loc incepand cu anul 2010, cand marile companii producatoare de jocuri au investit masiv in echipamente si in programatori si au lansat pe piata variante 3D ale unor jocuri celebre la acea vreme.

Inainte de a trece la prezentarea catorva jocuri 3D, sa includem in subiect si echipamentele de care avem nevoie pentru a ne putea juca astfel de jocuri. Optiunile sunt multiple, de la detinerea unui monitor in format 3D(sunt numeroase modele pe piata) pana la detinerea unui monitor normal legat la o unitate care sa dispuna noile tehnologii puse la dispozitie de cei de la AMD sau nVIDIA.

AMD HD3D este o tehnologie produsa de cei de la AMD prin care ai posibilitatea sa converstesti un joc clasic in unul 3D prin simpla rulare a unei aplicatii. Avantajul aplicatiei este faptul ca nu necesita un monitor 3D ci functioneaza chiar si pe unul clasic, compatibilitatea cu placile AMD lansate de curand fiind garantanta.

nVidia 3D Vision este un produs al celor de la nVidia prin care se pot vedea imagini 3D cu ajutorul unor ochelari special pregatiti de aceasta companie: nVidia 3D Vision folosind un monitor de 120 Hz. Pretul unor astfel de ochelari pentru a putea rula jocuri 3D este undeva in jurul a 200 de dolari.

Revenind la jocurile 3D, o sa va oferim doar cateva dintre numeroasele jocuri care au facut furori pe piata, vanzarile lor aducand sume record companiilor producatoare:

1. Crysis 2 – Este un FPS care ne ofera o actiune in jungla urbana a New York-ului. Gameplay-ul este unul extrem de interesant iar efectele 3D sunt de-a dreptul fantastice, posibilitatea de a personaliza armele si abilitatile caracterelor reprezentand un plus consistent.

2. Call of Duty: Black Ops – Este cel mai bine vandut joc 3D realizat vreodata, ne referim bineinteles la varianta pentru PC. La fel ca si Crysis, COD Black Ops este un FPS care te ajuta sa intri in mijlocul actiunii prin intermediul personajelor, actiunea desfasurand-use alaturi de camarazi. Gameplay-ul este unul foarte atractiv si antrenant, momentele in care nu te va solicita la maxim putand sa le numeri pe degete.

3. Assassin’s Creed: Revelations – Acesta este unul dintre jocurile lansate la finele anului 2011 dar care dispune de un gameplay stralucit. Fiind un joc de aventura din perioada Imperiului Roman, actiunea se desfasoara in Constantinopol, dezvoltatorii reusind sa ofere cadre incredibile din acea perioada, combinate destul de frecvent cu imagini de pe insula Rodos, acolo unde jocul te poarta in anumite momente.

Chiar daca topul este unul destul de vechi, am reusit sa enumeram doar cateva dintre cele mai reusite jocuri 3D lansate in ultima perioada. Acensiunea acestui tip de jocuri cu siguranta va fi una care ne va oferi noi si noi inovatii si tipuri distincte de gameplay-uri, mai ales daca ne raportam la faptul ca segmentul de jocuri online 3D este si el intr-o continua dezvoltare, rapiditatea prin care programatorii reusesc sa inoveze piata fiind una debordanta.

Adaugat in: Jocuri

Comentariile sunt inchise.