Adevărul despre români

6 mituri despre români:

1. Românii sunt deștepți. Fals. Poate doar ceva mai pricepuți în anumite domenii, dar nu deștepți. S-au remarcat prea puțini români deștepți și toți în urmă cu destul de mult timp, deci nu putem generaliza. Deștepți sunt japonezii, nemții și cercetătorii americani. Ăia fac lumea să se învârtă. Noi doar ne lăudăm prea mult cu realizări însemnate ale unor predecesori a căror memorie nu o știm cinsti cum se cuvine. Emil Racoviță, Nicolae Paulescu, Traian Vuia, Aurel Vlaicu, Henri Coandă, Emil Cioran, Mircea Eliade, ei au fost deștepți. Prea puțini. Și la categoria deștepți nu intră și cei cu mari realizări sportive. Nu-i nevoie de multă minte ca să faci un exercițiu bun la bârnă, ca să dai o minge de tenis printre picioare sau să dai un gol superb dintr-o centrare ratată. Pentru astea este nevoie doar de antrenament. Așadar, suntem doar mândri și lăudăroși, nicidecum deștepți.

2. Românii sunt patrioți. Fals. Patriotismul este un sentiment despre care cei mai mulți români au învățat la școală, dar pe care nu l-au trăit niciodată. Să fii patriot nu înseamnă doar să știi câteva versuri din imn, să știi pe ce dată ne serbăm Ziua națională sau să știi că Eminescu e “poetul nepereche”. Patrioți au fost cei care au murit pentru împlinirea unor idealuri precum independența, unirea sau abolirea comunismului, nicidecum cei care arborează tricolorul de 1 Decembrie sau cu ocazia meciurilor naționalei.

3. Românii sunt leneși. Fals. Leneși sunt grecii, se știe asta, și ca urmare au parte de soarta pe care, fără să fiu rău, cred că și-o merită. Noi, de bine de rău, ne facem treaba și nu o lălăim aiurea toată vara bazându-ne pe beneficiile turismului “înfloritor” pe care l-am dezvoltate de-a lungul timpului. Avem un job (unii chiar două – trei) de pe urma căruia ne ducem traiul, mai facem ceva și pe lângă serviciu, ne mai ținem și de munci agricole. Nu ne permitem luxul de a fi leneși deoarece suntem prea săraci pentru asta.

4. Românii sunt hoți. Fals. E un laitmotiv pe care dăm vina mereu pentru soarta crudă prin care trece țărișoara asta. Românii nu sunt suficient de deștepți ca să fie hoți. Românii sunt poate, doar găinari, dar nu hoți. Hoțiile adevărate se fac cu cap și nu răsuflă atât de ușor. Suntem sunt genul de oameni care și când fură, oricât de puțin, nu știu să-și acopere faptele, astfel încât să nu fie descoperiți mai târziu. Tocmai ce spuneam că adevăratele hoții se fac cu cap, deci, nu, nu știm să fim hoți.

5. Românii sunt criminali. Fals. Criminali sunt peste tot în lume, nu doar la noi, însă, se pare că am fost destul de atenți ca să atragem asupra noastră eticheta de “criminali”. Criminali sunt americanii în toate războaiele în care se implică, crime fac arabii în numele religiei, crime fac columbienii în marea lor dragoste pentru iarbă și prafuri. Să nu mai vorbim de italieni care sunt, probabil, cei mai criminali din Europa, dar care s-au lepădat de această tagmă și îi cataloghează pe conaționalii noștri din peninsulă cu acest “epitet”.

6. Românii sunt țigani. Fals. Hai să zicem, doar, că țiganii sunt români. Nicidecum invers. Trăim într-o țară în care rromii sunt a doua minoritate națională și nu putem face prea multe ca să schimbăm asta. Ne confruntăm cu confuzia asta de mai bine de 20 de ani și avem ghinionul ca pe cărțile noastre de identitate să apară prescurtarea ROM în dreptul naționalității, ceea ce nu ne face țigani și nici nu trebuie să de identifice cu faptele și comportamentul lor. Nu vreau să spun că țiganii ar face numai rele, însă, din păcate, s-au ales cu un renume “rău famat” campeste tot pe unde au umblat.

6 truisme despre români:

1. Românii sunt lăudăroși. Adevărat. Românul dacă nu se laudă, nu e sănătos. E o boală națională, genetică, care ne-a pus multe piedici de-a lungul timpului și de care nu vrem nicicum să ne lecuim. Suntem mândrii și lăudăroși. Nu evităm niciun moment în care ne putem pune “la servit” orice realizare oricât de mică. Au rămas puțini români care și-au păstrat o doză de modestie onorabilă și care trăiesc din realizări, nu din laude. Dacă am ajuns să ne lăudăm că suntem deștepți…

2. Românii sunt săraci. Adevărat. Suntem săraci din punct de vedere financiar și al nivelului de trai, dar cu siguranță nu suntem o nație de oameni săraci și cu duhul. Românii nu au fost prea bogați niciodată de-a lungul istoriei și asta se datorează faptului că nu am avut parte de oameni capabili să guverneze o țară, poate prea mare pentru noi, astfel încât să exploatăm la maxim toate resursele pe care le avem. Avem printre cele mai mici salarii din UE și știu că există popoare care o duc mult mai rău decât noi, dar asta tot nu ne scoate din categoria tărilor cu o populație săracă.

3. Românii sunt credincioși. Adevărat. În ultimul timp, românii și-au întors fața către biserică. Poate că a contribuit la acest fapt și situația economică mai grea prin care trecem și greutățile tot mai apăsătoare ale vieții, cert este că într-o țară în care sporul natural este negativ, sporul evlavios este pozitiv. Se închid spitale, maternități, școli, dar se construiesc fără încetare biserici. Nu zic că este un lucru rău, dar poate că ne punem prea mult speranța într-un Dumnezeu de la care sperăm să dobândim rezolvarea tuturor problemelor.

4. Româncele sunt frumoase. Adevărat. Natura ne-a dăruit niște femei deosebite. Cu sânge latin, focoase, și cu trăsături de Afrodite. Suntem recunoscuți peste tot în lume ca având unele dintre cele mai frumoase femei și ne lăudăm mereu cu ele. Din păcate, în cele mai multe cazuri, frumusețea femeilor noastre se întâlnește cu calitatea lipsă de la primul dintre cele 5 mitri de mai sus. Păcat!

5. Românii sunt ospitalieri. Adevărat. Românii sunt renumiți, peste tot în lume, pentru modul în care-și tratează oaspeții. La noi, masa e masă, casa e casă, patul e pat, oaspetele e cinstit cu ceea ce-i mai bun, mai ales dacă provine de prin străinătăți. Ne place să ne tratăm musafirii mai bine decât ne-am permite în mod obișnuit, doar ca să lăsăm o impresie bună și să-i facem pe oameni să se simtă bine. Aici mă încearcă o ușoară bănuială de ospitalitate “pe interes”, dar zic să nu dezvoltăm subiectul, principal e că românul se comportă foarte cald cu musafirii.

6. Românii sunt bețivi. Adevărat. Pe lângă faptul că suntem săraci, ne mai dăm și puținul pe care-l avem pe băutură. Și dacă românii nu ar fi bețivi, atunci Știrile ProTv de la ora 17:00 nu ar mai avea subiecte. Din păcate știrile alea continuă să aibă subiecte și audiență de vreo 10 ani. Cunosc multe sate în care birturile sunt pline din zori până după miezul nopții cu bețivi care-și îneacă amarul în paharele cu grade multe. Poate că și lipsa de educație contribuie la starea de beție a românilor și sunt convins că un simplu insert cu mesajul “Alcoolul dăunează grav sănătății” nu va schimba multe.

Bonus:

Românii au talent. Sau cam așa ceva… Dacă talentul este o calitate ce se aplică doar celor care cântă bine, se poate spune că suntem un popor talentat. Dovadă stau niște nume mari precum George Enescu, Ciprian Porumbescu, festivalurile internaționale de muzică ce se defășoară în Romînia, nenumăratele emisiuni de gen care caută talente în acest domeniu, etc. Dar talentul există și în alte domenii și probabil că avem și noi, mulți alți oameni talentați pe care nu-i știm aprecia și promova.

Adaugat in: Amuzant, Diverse, Romania

Comentariile sunt inchise.