Am ales sa dezbatem aceasta tematica pentru ca numarul caloriferelor electrice vandute in ultimul an s-a triplat, vestea unui consum scazut ajungand la urechile celor aflati in cautarea unei surse de incalzire. Este adevarat, caloriferele electrice au un randament foarte bun, iar daca adaugam pe lista avantajelor sale si pretul de achizitie scazut sau intretinerea facila, am indrazni sa spunem ca alegerea unui calorifer electric ca sursa singulara de incalzire este o decizie cat se poate de corecta.
Fiecare calorifer electric vine alaturi de un manual de instructiuni in care veti regasi date concrete despre durata de functionare, consumul efectiv sau factori de mediu ce pot influenta functionarea corecta. Nu indraznim sa spunem ca aceste date sunt veridice, printre ele se pot scurge informatii eronate ce pot influenta decizia de cumparare a clientilor. Nu ne vom lega de durata de viata a gamei de calorifere electrice, ele vin oricum cu o garantie extinsa, de interes major este consumul. De ce ne intereseaza atat de mult consumul? Este mai degraba o intrebare retorica, stim cu totii ca un calorifer electric trebuie sa aiba un randament cat mai bun, iar randamentul este dat de capacitatea termica si de consumul efectiv.
Cum se poate calcula consumul unui calorifer?
In primul rand aveti nevoie de un calorifer electric montat adecvat la reteaua locuintei. Nu aveti nevoie de un specialist sau de un electrician avizat, montarea caloriferelor electrice se face atat de rapid incat va puteti descurca si singuri. Devreme ce caloriferul este montat adecvat, se poate porni si comuta indicatorul de putere la capacitatea maxima.
Se asteapta undeva la 30 de minute, perioada in care temperatura ambientala trebuie sa ajunga la o valoare de aproximativ 20-22 de grade Celsius. Pentru a masura temperatura ambientala, va puteti folosi de un termometru clasic, nu este necesar sa apelati la aparatura profesionala pentru ca valoarea este una aproximativa, nicidecum fixa. Daca nu aveti un termometru la indemana, incercati sa gasiti o temperatura optima, care sa va permita petrecerea timpului liber intr-un tricou fara a resimti frigul.
Ajuns la o temperatura ambientala recomandata, caloriferul electric se va opri datorita termostatului. Pentru a fi siguri ca nu mai functioneaza, va puteti folosi de becul din incapere, datorita consumului sau, caloriferul va produce o fluctuatie de curent in momentul pornirii/opririi. Se noteaza ora exacta de oprire a caloriferului cat si cea de pornire si se face un tabel cu circa 5-6 randuri complete(pornit-oprit). Conform calculelor noastre, caloriferul este in modul pornit aproximativ 1/5 din perioada totala, acest procent conducand la un consum mediu de aproximativ 19.2%. Ce inseamna acest procent? Acest procent inseamna ca un calorifer electric va consuma intr-o ora aproximativ 19% din puterea sa totala(un calorifer de 3000W va consuma aproximativ 580W).
Ducand mai departe aceste calcule si trecand consumul la nivel general, non-stop am putea spune, un calorifer electric de 3000W pornit 24/24 va consuma aproximativ 417KW, aceasta valoare aducand un cost total al facturii voastre de peste 220 de lei lunar.
Citeste si