9/12 Cartile filosofice le omenirii – Partea a IV-a

8. Fiinta si nimicul: un eseu despre ontologia fenomenologica – Jean-Paul Sartre

„Existence Precedes Essence” este o propunere creata de Jean-Paul Sartre, unul dintre cei mai de seama filozofi ai lumii.

Aceasta este, de asemenea, tema centrala a cartii sale, Fiinta si Nimic, in care Sartre sustine ca existenta este mai fundamentala decat esenta – ceva pe care multi filozofi il disputasera pe larg.

Sartre se adanceste in existentialism si mentine accentul pe liberul arbitru, constiinta, precum si pe auto-inselaciune – oferindu-ne o viziune captivanta si cu totul controversata asupra existentei umane.

9. Printul – Niccolo Machiavelli

Cei care prefera sa exploreze filozofia dintr-o perspectiva complet diferita nu trebuie sa lipseasca Printul lui Niccolo Machiavelli.

Se spune ca este una dintre primele lucrari ale filozofiei moderne, Printul ne ofera o imagine de ansamblu emotionanta a domnitorilor si a persoanelor aflate in pozitii de putere.

Cartea a lasat o amprenta semnificativa in istorie si este considerata destul de controversata, intrucat Machiavelli sustine adesea ca pentru a atinge gloria, conducatorii sunt justificati sa comita anumite fapte imorale.

Publicate in secolul al XVI-lea, temele politice si filozofice ale Printului sunt inca la fel de semnificative si relevante pe cat au fost inapoi in ziua creatiei sale.

Adaugat in: Interesant

Comentariile sunt inchise.