50 de ani de sanatate romaneasca

Am asistat zilele acestea la multe tragedii (si, desi este cinic ceea ce spun, probabil ca vom mai asista la multe de acum incolo). De la o vreme incoace am inceput sa ne obisnuim cu aceste lucruri (care mai de care mai oribile) care se petrec in jurul nostru. Cu alte cuvinte, am inceput sa ne obisnuim cu starea de…anormalitate.

Ceea ce in alte state este de neconceput, pentru noi este ceva normal. Ganditi-va ce s-ar fi intamplat,de exemplu, intr-o tara ca Germania daca niste bebelusi ar fi ars de vii intr-o…maternitate (presupunand,prin absurd, ca acest lucru s-ar intampla acolo).

Stam si vorbim, comentam toata ziua pe la televizor ce drame se intampla zi de zi, in fata ochilor nostri, dam vina unii pe altii, pe “greaua mostenire”, fara a face insa prea multe (si aici ma refer in principal la cei care conduc momentan, destinele tarii).

Cineva a afirmat ieri la un post public de televiziune ca problemele astea sunt de vreo 50 de ani in sistemul de sanatate romanesc si, nu-i asa (?!), noi nu prea avem ce face…

Buun. Departe de mine de a apara sistemul de sanatate din perioada comunista (desi daca privim in ce hal a fost adus acesta in zilele noastre, parca cel dinainte de ’89 era lux). Desi am prins o bucatica din acesta, imi aduc aminte foarte bine ce neajunsuri si probleme existau pe atunci (cei mai in varsta ca mine pot confirma  acest aspect).

Insa nu imi aduc aminte ca vreodata sa se fi intamplat o astfel de tragedie in spitalele romanesti (sa moara niste bebelusi in chinuri groaznice). Si inca ceva : ce am facut noi in toti acesti 20 de ani de dupa 1989 ?!?

Bine, am preluat sistemul respectiv (cu bunele si relele sale). De ce nu l-am modernizat noi (asa cum au facut altii care au preluat sisteme similare) sa ne demonstram in primul rand noua, ca tara si mai apoi strainilor ca suntem capabili sa oferim servicii de calitate si, in acelasi timp sa fim dati drept exemplu ?!

Si de ce nu avem o politica clara in ceea ce priveste prioritatile noastre ? Desi avem doctori/asistenti medicali/farmacisti foarte buni cum ne purtam cu acestia ? Pai, in urma unor “analize aprofundate” blocam posturile in acest domeniu (desi sanatatea are deficit acut de personal), le taiem 25 la suta din salarii si “ii invitam” de la cel mai inalt nivel sa plece pe unde vad cu ochii (fiindca,dupa vreo cativa ani , acestia se vor intoarce plini de bani si cu “know-how-ul aferent in tara , toata lumea avand de castigat ?!?).

Adaugat in: Romania, Sanatate

Comentariile sunt inchise.