Fibre, fitochimicale, antioxidanti si alti compusi din fructe si legume protejeaza impotriva mai multor boli, cum ar fi cancerul, bolile de inima, accidente vasculare cerebrale si diabet. Este foarte important sa se includa o gamă larga de legume si fructe in dieta ta de zi cu zi pentru beneficii maxime de sanatate. Există diferite fructe si legume de sezon disponibile. Enumerata mai jos este o listă de 25 de fructe si legume sanatoase pentru o sănătate mai buna.
Merele
Flavonoidele, un tip de antioxidant prezent in mere, poate ajuta la reducea sanselor de a dezvolta astm si diabet zaharat. Fibrele de la un mar, ajuta la curatarea dintilor si a rezidurilor alimentare. Asigurati-va ca mancati merele intregi, fara a inlatura coaja care are aroma bogata si nutrienti care se află chiar sub ea.
Avocado
Acizii sanatosi mononesaturati de la avocado ajuta la scaderea colesterolului. Prin urmare, este recomandata substituirea altor grasimi saturate si nesanatoase din mesele vaostre cu avocado.
Bananele
Bananele sunt o sursa bogata de potasiu, care poat ajuta la mentinerea unui nivel sanatos a tensiunii arteriale.
Murele
Culoarea mova inchisa de mure provine de la antociani, care este considerat un antioxidant puternic ce poate ajuta pentru a reduce riscul de anumite tipuri de cancer.
Coacazele
Coacazele sunt incarcate cu multi antioxidanti, care ajuta la scaderea riscului de a dezvolta Alzheimer si boala Parkinson.
Pepenele Galben
Acest fruct este bogat in beta-caroten, care ajuta la reducerea riscului de a dezvolta cataracta.
Visinele
Antociani din visine poate ajuta la reducerea inflamatilor si alte dureri de artrita.
Afinele
Efectul antibacterian din afine poate ajuta in tratamentul si prevenirea infectiilor tractului urinar (sucul de afine proaspete se dovedeşte a fi mai eficient pentru acest scop decat afinele intregi). Afinele sunt, de asemenea, legate de prevenirea de ulcere si pietre la rinichi.
Smochinele Uscate
Smochinele uscate sunt bogate in fibre si pot ajuta la reducerea riscului de boli de inima .
Strugurii
Resveratrolul, un antioxidant gasit in struguri poate ajuta pentru a reduce riscul aparitiei cheagurilor de sange si, de asemenea, reduce tensiunea arteriala. Acest antioxidant poate ajuta, de asemenea, prevenirea bolilor de inima. Resveratrol , de asemenea, este benefic pentru a opri răspândirea celulelor canceroase, în special la san, cancer de colon si de stomac.
Grapefruit (roz)
Flavonoidele si licopenul din grapefruit ofera protectie impotriva anumitor tipuri de cancer. De asemenea, este bogat in pectina, o fibra care poate ajuta la reducerea nivelurilor ridicate de colesterol.
Fructele kiwi
Fructele kiwi poat contribui la mentinerea si dezvoltarea oaselor, cartilajelor, gingiilor si a dintilor, deoarece au vitamina C, chiar mai mult decat portocalele.
Mango
Mango sunt bogate in luteina si zeaxantina, antioxidanti care protejeaza vederea si reduc riscul de dezvoltare a degenerescentei maculare legate de varsta.
Portocalele
Pe langa faptul ca sunt bine cunoscute pentru vitamina C, portocalele sunt, de asemenea, o sursa buna de acid folic. Acidul folic este un nutrient deosebit de important pentru femeile gravide, deoarece poate ajuta la prevenirea dezvoltarii unor defecte de tub neural.
Papaya
Coaja de papaya contine acizi speciali, care ajuta la mentinerea sanatatii pielii. Papaina, enzima prezenta in papaya, de asemenea, ajuta la digestie.
Sfecla de zahar
Betaina prezenta in sfecla de zahar ajuta la reducerea inflamatiilor si durerii. Sfecla este, de asemenea, bogata in acid folic, un complex de vitamina B esential ce ajuta la prevenirea malformatiilor congenitale la fat in crestere.
Broccoli
Indoli si sulforafan sunt doi fitonutrienti prezenti in broccoli care au importante efecte impotriva cancerului.
Morcovii
Morcovii sunt o sursa bogata de compusi antioxidanti si, de asemenea, caroteni pro-vitamina A . Acesti caroteni si compusi antioxidanti ajuta pentru o vedere buna si la protejarea impotriva anumitor tipuri de cancer si boli cardiovasculare.
Telina
Telina este o sursa bogata de vitamina C si multe alte componente active, inclusiv fitalide si cumarine, care pot ajuta la scaderea colesterolului si prevenirea cancerului.
Vinetele
Pe langa faptul ca sunt bogate intr-o serie de vitamine si minerale, vinete sunt, de asemenea, bogate in nasunin (aflat sub coaja a acestei legume), care este considerat un aliment pentru creier.
Mazarea Verde
Mazarea verde este incarcata cu 8 vitamine si 7 minerale, impreuna cu fibre si proteine. Vitamina K, împreuna cu acid folic si vitamina B6 din mazarea verde ajuta la mentinerea oaselor sanatoase.
Varza Creata
Fitonutrientii organosulfur din varza creata ajuta la prevenirea cancerului in special cancerul ovarian si carotenoidele ajuta la reducerea riscului de cataracta.
Maslinele
Masline sunt o sursa excelenta de acizi grasi monosaturati si vitamina E. Primii ajuta la protectia impotriva bolilor de inima, iar vitamina E ajuta la protejarea impotriva daunelor oxidative produse de radicalii liberi in organism.
Spanacul
Spanacul este o sursa excelenta de vitamina A, vitamina K, acid folic, magneziu, mangan, fier, calciu, vitamina B si vitamina E. Toate aceste substante nutritive ajuta la protejarea impotriva unor serii de boli precum artrita, cancerul de colon, bolile de inima si osteoporoza.
Rosiile
Rosiile sunt o excelenta sursa de licopen, un antioxidant puternic, care ofera protectie impotriva stadiilor avansate de cancer de prostata si poate ajuta, de asemenea, la reducea nivelul ridicat de colesterol.
Citeste si